Az izraeli külügyminiszter cáfolja Szijjártóékat: nem beszélt a bevándorlásról és nemzeti identitásról

Az izraeli külügyminiszter cáfolja Szijjártóékat: nem beszélt a bevándorlásról és nemzeti identitásról

Szijjártó Péter telefonon vette fel a kapcsolatot az új izraeli külügyminiszterrel, Gabriel Askenazival. Az MTI-n keresztül erről ki is adott egy nyilatkozatot a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztálya.

Ebben többek között arról írtak, hogy garantált a két ország stratégiai együttműködésének további fejlesztése, például azért, mert

Magyarország és Izrael hasonló álláspontot képvisel az identitás megőrzésének, a szuverenitás és a biztonság fontosságának kérdésében, valamint az illegális migráció elleni fellépés szükségességéről is.

Az Izraelinfo.com szerint Askenazi irodája rögtön reagálva magyarázatot kért, mert állításuk szerint

ezt egyáltalán nem is említették a beszélgetésükben.

Azt is hozzátették, hogy Askenazi "nagyra értékeli Magyarország Izrael melletti kiállását az EU-ban és más nemzetközi fórumokon”, de sem a szuverenitás, sem a nemzeti identitás, sem a bevándorlás nem volt témája a beszélgetésnek.

A magyar külügy elnézést kért, fordítási hibára hivatkoztak és javították a szöveget. Az Izraelinfo.com szerint ezt írták: a Jeruzsálemről és Budapestről, a szuverenitásról, a biztonságról és az illegális bevándorlás elleni fellépés szükségességéről szóló részt "kizárólag a magyar félnek kell tulajdonítani".

(444)