Rémhírterjesztés: van ország, ahol két év börtönt kapott egy újság főszerkesztője

Rémhírterjesztés: van ország, ahol két év börtönt kapott egy újság főszerkesztője

Mianmarban két év börtönre ítélték a Dae Pjav helyi hírügynökség főszerkesztőjét, mert a vád szerint hamis hírt terjesztett a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban - közölte az elítélt védője pénteken.

Az ügyvéd szerint Zav Je Htet nevű védencét április közepén vették őrizetbe, miután jelentést közöltek egy koronavírussal fertőzött páciens állítólagos haláláról. Mint mondta, a bíróság az ítélethirdetésnél egy olyan vitatott törvénycikkelyre hivatkozott, amellyel már több újságírónak és aktivistának kellett szembesülnie, ha a hatóságok szerint széles körben félelmet, illetve aggodalmat keltő cikket jelentettek meg.

A mianmari kormány már korábban bejelentette, hogy büntetőeljárást indít a járvánnyal kapcsolatos hamis hírek terjesztőivel szemben. Ugyanakkor ez az első alkalom, hogy egy újságíró érintett.

Zav Je Htet felesége szerint a férje fellebbezni fog a Karen állam törvényszékén született "tisztességtelen" ítélettel szemben.

A mianmari vezetés emellett a járvány miatt egy új törvényjavaslaton dolgozik, amelynek értelmében lehetővé tennék az újságírók jogi felelősségre vonását, ha a hatóságok megítélése szerint tudósításukkal pánikot szítanak a lakosság körében. Jogvédők elítélték a kormányzati elképzelést, és hangsúlyozták, hogy az információkat és a híreket nem szabad elhallgatni az emberek elől.

Az 53 milliós lakosú déleket-ázsiai országban eddig 199 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, akik közül hatan haltak bele a Covid-19-betegségbe. Szakértők szerint a valós számok ennél jóval magasabbak lehetnek.