Az orvosi kamara cáfolja az államosítási terveket

Az orvosi kamara cáfolja az államosítási terveket

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke cáfolta, hogy felmerült volna a háziorvosi rendszer államosítási terve. Mint a közösségi médiában fogalmazott,

a Pintér miniszter úrral folytatott megbeszéléseken nem merült fel a háziorvosi rendszer államosítása. Amennyibe ez valós elképzeléssé válik, a MOK egyértelműen el fogja utasítani.

mok

Korábban a Medicalonline orvosi szakportál írt arról, Pintér Sándor exrendőr, belügyminiszter, az operatív törzs vezetője azzal indokolta volna a háziorvosi ellátás államosítását, hogy a járvány alatt nem voltak vezényelhetőek az alapellátó orvosok.

Pintér Sándor államosítaná a háziorvosi praxisokat?

A Covid-19 járvány alatt nem voltak vezényelhetőek az alapellátó orvosok - a medicalonline.hu szerint ezzel indokolta Pintér Sándor az egészségügy rendbetételével legújabban megbízott kormánytag, a miniszterelnök helyettese, hogy miért lenne üdvös államosítani a háziorvosi ellátást.

Kincses szerint azonban egy ilyen lépés

alapvetően rendítené meg a tulajdoni biztonságba, az orvosi működés függetlenségébe vetett bizalmunkat, és a mai háziorvosi rendszer összedőlését okozná.

Hasonlóképp nyilatkozott a Népszavának Békássy Szabolcs, a‎ Háziorvosok Online Szervezetének (HaOSz) vezetője. A szakember azt mondta, a megbeszélésen államosításról nem volt szó.

A miniszter azt kérte, hogy készítsünk egy szakmai anyagot szerdára arról, hogyan képzeljük el a háziorvoslás következő tíz évét. A megbeszélésen pedig főként az eszközfejlesztésről, illetve arról esett szó, hogy milyen szakdolgozókkal kellene, lehetne kiegészíteni a praxisokat

– közölte Békássy.

A baloldali napilapnak az ügyről egy másik forrása azt mondta, még nem tudni, hogy Pintér mit szeretne tenni az egészségüggyel, mert

a miniszter még csak az állapotfelmérésnél tart.

Úgy véli, még csak az állapotfelmérésnél tartanak, a belügyér egyelőre tájékozódik.