A veszélyhelyzet megszüntetéséről tárgyal a kormány

A veszélyhelyzet megszüntetéséről tárgyal a kormány

A hétfői kormányülés fő témája a rendkívüli jogrend visszavonását célzó törvényjavaslat, amelyet kedden terjesztünk az Országgyűlés elé - közölte az igazságügyi miniszter a közösségi oldalán hétfő délután.

Varga Judit szerint a rendkívüli jogrendnek köszönhető, hogy a kormány az elmúlt hetekben gyors és eredményes döntéseket tudott hozni a járvány megfékezésére, így más országokkal ellentétben el tudtuk kerülni a járvány berobbanását, a tömeges megbetegedéseket és a több ezres haláleseteket.

A magyar kormány 2020. március 11-én léptetett életbe rendkívüli jogrendet, azaz veszélyhelyzetet. Ettől kezdve rendeleti kormányzással hozhattak intézkedéseket, például határokat zártak le, majd idővel felfüggesztették az oktatást és a bölcsődék, óvodák látogatását is. A kereskedelmi egységek nyitvatartási idejét szűkítették, több lépcsőben rendezvénytilalmat rendeltek el és kijárási korlátozás lépett életbe.

A rendkívüli jogrend során hozott rendeletek érvényességével kapcsolatban hozta meg a parlament kormánypárti többsége a nemzetközi botrányt kavart felhatalmazási törvényt is, ami Orbán Viktor miniszterelnöknek példátlan hatalmat adott és az Országgyűlés működésének felfüggesztésével fenyegetett.