Amerika magáncég segítségével küld újra embert az űrbe

Olvasási idő kb 5 perc
SpaceX
NASA

Ha addig minden jól megy és a körülmények is ideálisak maradnak, május 27-én, szerdán, helyi idő szerint délután 16:32-kor, magyar idő szerint 22:32-kor két amerikai űrhajós indul a Nemzetközi Űrállomásra. Nagy kaland, gondolhatnánk, hiszen az oroszok gyakorlatilag menetrendszerűen viszik a váltást az ISS-re.

Az eseményt két tényező teszi mégis történelmivé: az egyik, hogy az Egyesült Államok a harminc évig tartó űrsiklóprogram befejezése, 2011 óta nem küldött embert az űrbe a saját területéről. Azóta mindig kénytelenek befizetni magukat a Szojuzra, hogy eljussanak az ISS-re. Most azonban újra amerikai földről, a Kennedy Űrközpont Launch Complex 39A állásáról, pontosan ugyanonnan indulnak, ahonnan azt 9 éve tette utolsó alkalommal az Atlantis űrsikló is. Ami szintén példátlan akusztikát ad az utazásnak, hogy a történelem során először egy magáncég repíti az ISS-re az asztronautákat, az Elon Musk-féle SpaceX.

Így fog kinézni a Crew Dragon dokkolása.
Crew Dragon
NASA
2011 óta hiányzó képesség

Az Atlantis 2011. július 8-án indult a Kennedy Űrközpontból, a Space Shuttle utolsó küldetéseként. Azóta, ha az amerikaiak embert akartak küldeni az űrbe, dollármilliókért kellett jegyet venniük az orosz Szojuzra, de ez a presztízs és a kiszolgáltatottság miatt nem maradhatott így.

A NASA úgy döntött, hogy saját program helyett alvállalkozóknak szervezi ki az űrhajóépítést, súlyos dollármilliárdokat öltek a Commercial Crew Development programba azzal a céllal, hogy helyreállítsák az emberes űrrepülési képességüket.

Ebből lett a SpaceX és a Boeing óriási rivalizálása, amiben Musk cége szakítja át a célvonalat, a kapszula mellett a Falcon-9 rakéta is az ő gyártmányuk, de némi lemaradással valószínűleg a Boeing is beszállhat majd az utazásokba a Starlinerrel.

Ha rendben zajlik a Crew Dragon Demo-2 misszió, kilenc évnyi ínséges időszaknak vet véget az amerikai emberes űrutazások történetében.

Az Atlantis 33 missziót teljesített.
Atlantis
Wikimedia
Úszunk a szimbolikában

A személyzetet Robert Behnken és Douglas Hurley alkotják, mindketten kétszer repültek űrsiklóval, Hurley az Atlantis utolsó bevetésén pilóta volt, most parancsnok lesz. Visszahozzák azt a kis amerikai zászlót a Földre, amit az Atlantis legénysége hagyott ott, és arról a kilövőállásról indulhatnak, ahonnan azt az utolsó űrsikló is tette.

Mindketten rutinosnak számítanak, katonai tesztpilóták voltak, 2000-ben kerültek a NASA-hoz, Behnken 2008-ban és 2010-ben utazott az Endeavourrel, Hurley 2009-ben az Endeavourrel, 2011-ben a már említett utolsó misszión az Atlantisszal.

Musk pedig a keresztmarketinget pörgeti csúcsra, egy teherszállító hajóval már kilőtt az űrbe egy meggypiros Teslát, ami szintén az ő autógyártó cége, most pedig egy fekete-fehér Tesla Model X fogja az asztronautákat a kilövőpadhoz vinni.

A SpaceX a dizájnra is ad, nem csak az őket szállító Tesla, és a Crew Dragon fekete/szürke-fehér színű, hanem új szkafandert is terveztek, ami külsőre tényleg sokkal menőbb, mint a NASA által eddig használtak.

Az eseményre bejelentkezett Donald Trump is, a helyszínen tekinti meg a kilövést, ő a nyolcadik amerikai elnök, aki a Kennedy Űrközpontba látogat.

Doug Hurley és Bob Behnken.
űrhajósok
NASA
Meddig lesznek ott?

Nagyjából 19 óra alatt érik el az ISS-t, a tervek szerint csütörtökön 17:29-kor dokkolnak az űrállomásra, a Falcon 9 rakéta első fokozata már korábban landol egy drónhajón, hogy később újra használhassák.

A misszió hossza egyelőre kérdéses, minimum egy hónapig maradnak, de a Dragon napelemei 120 napnál többet nem bírnak megbízhatóan, ezért ez a felső határ, az űrhajó állapota és az állomáson elvégzett feladatok is befolyásolják az időtartamot. A Dragon ember nélkül már probléma nélkül dokkolt az ISS-re.

A Nemzetközi Űrállomás 2011-es majdnem végleges kiépítése és az Endeavour űrrepülőgép.
ISS
Wikipedia
Meghatározhatja a jövőt

A Crew Dragont Musk tervei szerint nemcsak az ISS-küldetésekre fejlesztették, hanem később az űrturizmusban is bevethetik, hogy akinek van pénze és bátorsága (kalandvágya talán mindenkinek) megnézhesse kívülről azt törékeny helyet, ahol együtt élünk, és valahogy meg is kéne óvnunk elsősorban saját magunktól, de ez egy másik téma.

A SpaceX már dolgozik a Starship űrhajó- és rakétarendszeren, amit a Hold- és Mars-utazásnál használhat az emberiség, ebből a szempontból is kulcsfontosságú, hogy hiba nélkül teljesítsen a Crew Dragon.

A holnap esti mozi tehát adva van, a részletes program itt átfutható, viszont az előrejelzés szerint az időjárás könnyen áthúzhatja a terveket, ha ez így lesz, három napot várnunk kell a történelmi jelentőségű startra.