Lakásépítési programmal tüntetné el a kormány a rozsdaövezeteket

Lakásépítési programmal tüntetné el a kormány a rozsdaövezeteket

Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján bejelentette, hogy a nagyvárosok úgynevezett rozsdaövezeteiben a kormány új lakások építését tervezi, amivel építőipari munkahelyeket teremt és rendbe hozza az elhanyagolt városrészeket.

Az államtitkár közölte, ezeken a területeken egyszerűbb lesz az építkezések engedélyeztetése, és az új lakások megvásárlása során 27-ről 5%-ra csökkentik az áfát. A kormány tervei szerint két akciótervet javasolnak az országgyűlésnek. Az egyik előterjesztés nyomán azonnal megkezdődhetnek a fejlesztések, míg a másik javaslat a közép- és hosszú távú fejlesztéseket szabályozná. 

Fürjes Balázs elmondta, hogy a miniszterelnökség már elrendelte, hogy közép- és hosszútávon kezdjék meg az érintett területek rendezését, ami több évnyi munka lesz. Az államtitkár szerint az elfogadott programmal 3 kihívást akarnak teljesíteni: jó minőségű, elfogadható árú lakások építését Budapesten, a városokban a rozsdaövezetek bekapcsolását a városi életbe, illetve az építőipar megerősítését.

Új beutalási rend az egészségügyi szolgáltatóknak

Müller Cecília ezúttal is a számadatokkal kezdte az operatív törzs tájékoztatóját. Az országos tiszti főorvos közlése alapján kedden újabb 22 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ezzel összesen 3793 főre nőtt az eddig Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Újabb 6 idős honfitársunk hunyt el a vírus miatt, mindannyian idős krónikus betegségekben szenvedtek.

Jelenleg 1432 fertőzöttet tartanak nyilván, de 1856-an már gyógyultak. Összesen 430 koronavírusos beteget ápolnak még kórházban, közülük 25-en vannak lélegeztető gépen. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, míg a gyógyultak 49 százaléka budapesti.

Müller Cecília szerint hazánkban 100 ezer lakosból 39 ember kapta el a koronavírust. A fiatalkorúak és a gyermekek megbetegedések száma stagnál: 0-14 között 50 megbetegedés, 19 év alatt 80 megbetegedés. Az elhunytak között nincs 30 éven aluli.

Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy új beutalási rendet küldtek ki az állami egészségügyi szolgáltatóknak. Ennek célja, hogy a járvány enyhülése során, az alacsonyabb betegszámra koncentrálják a koronavírusos betegeket, és hogy a más betegségben szenvedők számára felszabadíthassák a kapacitásokat. A koronavírussal fertőzött gyermeket a Heim Pál Gyermekkórházban, valamint a Debreceni Egyetem Klinikáján látják el.

Elhangzott még, hogy szennyvíztisztítókban is kimutatták a koronavírust. Müller Cecília ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a szennyvízzel nem terjed a koronavírus, de ahol nagy számban vannak betegek, ott kimutatták a vírus nyomait a csatornákban.

Különleges jogrend helyett egészségügyi veszélyhelyzet

Kiss Róbert, rendőr alezredes arról tájékoztatott, hogy az Országgyűlés elé terjesztették a különleges jogrendet megszüntető javaslatot, és ennek helyébe az egészségügyi veszélyhelyzet lép. Az Operatív Törzs így továbbra is működni fog.  

A cseh és szlovák állampolgárok mostantól maximum 48 órára beléphetnek Magyarországra anélkül, hogy hatósági házi karanténba kerülnek. Jelenleg 1597-en vannak elektronikusan ellenőrzött hatósági házi karanténban, és összesen 11616-an vannak most is hatósági karanténban.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy az egészségügyi intézményekben konkrét időpontra kell behívni a betegeket, ezért nem elfogadható az a gyakorlat, amikor azt kérik a betegektől, hogy délután menjenek be.