Operatív törzs - kezd elszabadulni a járvány

Operatív törzs - kezd elszabadulni a járvány

A legfrissebb adatok ismertetésével kezdte napi sajtátójékoztatót az operatív törzs. Müller Cecília elmondta, hogy 

  • 1025 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19),
  • ezzel 39 862 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. 
  • Elhunyt 28 krónikus beteg,
  • így az elhunytak száma 996 főre emelkedett,
  • 11 753-an pedig már meggyógyultak.
  • 28 óvodában és 16 iskolában rendelt el oktatási szünetet az operatív törzs.

Az elhunytakkal kapcsolatban az országos tisztifővorvos azt mondta, hogy továbbra is a szív-és érrendszeri, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, valamint az autoimmun-betegség volt a jellemző. Hozzátette, hogy a vírus erősödését mutatja az, hogy egyre több embert ápolnak kórházban, illetve már 160 ember van lélegeztetőgépen. 

"Nagyon magas az elhunytak száma az eddigiekhez képest. Az egész járvány alatt a legfiatalabb elhunyt 21 éves volt, a legidősebb pedig 103 éves.

- mondta a tisztifőorvos.

Müller szerint még mindig sok fiatal fertőzött van, ám egyre inkább tolódik el az idősek felé a megbetegedések száma. Mint mondta, a gyermekkorúak fertőződése továbbra sem jellemző, bár ott is látható egy emelkedés. A 14 éven aluliaknál a 41. héten 1484 fertőzöttet regisztráltak. Az iskolásoknál figyelhető meg több fertőzött a 40. héthez képest.

Bár az Egészségügyi Világszervezet szerint akkor beszélhetünk arról, hogy kontroll alatt van a járvány, ha 5 százalék alatti a pozitív tesztek aránya. Ezzel szemben Müller viszont arról beszélt, hogy ez Magyarországon nagyon magas, már 14 százalék felett van.

Az operatív törzs tájékoztatása szerint 52 szociális intézményben van koronavírusos személy. Az ilyen intézményben lakók közel 10 százaléka koronavírusos. A szociális otthonokban lakók közül pedig 37-en hunytak el a koronavírus miatt.