Felrobbant a SpaceX űrhajójának rakéta-prototípusa

Felrobbant a SpaceX űrhajójának rakéta-prototípusa

A tervek szerint SpaceX Starship elnevezésű űrhajója akár 100 fős legénységgel is közlekedhet a Föld és a Hold, és majd később a Mars között, és Elon Musk elképzelése szerint már idén tavaszra Föld körüli pályára kellett volna állni, azonban a rakéták eddig prototípusai tönkrementek.

Magyar idő szerint péntek este a negyedik rakéta semmisült meg a SpaceX Texas államban található Brownsville-ban üzemeltetett (Boca Chica) bázisán. Éppen csak bekapcsolták a hajtóműveket, amikor a rakéta tűzbe borult.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/z1f5-gkgDII.jpg?itok=3hAxzfT8","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=z1f5-gkgDII&feature=emb_title","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Egyébként szombaton a cég egy másik projektje, a Crew Dragon próbál eljutni a Nemzetközi Űrállomásra - a szerdai kilövést a rossz idő miatt kellett elhalasztani. 

Amerika magáncég segítségével küld újra embert az űrbe

Az eseményt két tényező teszi mégis történelmivé: az egyik, hogy az Egyesült Államok a harminc évig tartó űrsiklóprogram befejezése, 2011 óta nem küldött embert az űrbe a saját területéről. Azóta mindig kénytelenek befizetni magukat a Szojuzra, hogy eljussanak az ISS-re.