Észak-Macedóniában meghosszabbították a szükségállapotot

Észak-Macedóniában meghosszabbították a szükségállapotot

Észak-Macedónia két héttel meghosszabbította a szükségállapotot, a többi nyugat-balkáni ország pedig tovább enyhít az intézkedéseken.

Szerbiában az utóbbi 24 órában 11 354-ről 11 381-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

Koszovó és Szerbia között a koronavírus-járvány ideje alatt sem javultak a kétoldalú kapcsolatok, annak ellenére sem, hogy Szerbia egészségügyi felszerelést küldött Pristinának. A két állam között újabb vita alakult ki éppen akkor, amikor Szerbia már abban reménykedett, hogy az új koszovói kormány megalakítása után rendeződhet a helyzet. Pristina ugyanis csak azokat az árukat engedi be Szerbiából, amelyeken célországként Koszovó Köztársaság szerepel. Ez pedig elfogadhatatlan Szerbia számára, hiszen Belgrád a saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet, nem hajlandó önálló államként elismerni.

Koszovóban egy nap alatt 1064-ről 1070-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Előrehozott választások kezdeményezéséhez gyűjt támogatói aláírásokat a márciusi bizalmi szavazáson elbukott Albin Kurti távozó miniszterelnök, és pártja, az Önrendelkezés. Azt szeretnék elérni, hogy az alkotmánybíróság döntése ellenére ne lehessen új választás nélkül kormányt alakítani.

Észak-Macedóniában szombatról vasárnapra 2129-ről 2164-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Az ország két héttel, június 13-ig meghosszabbította a szükségállapotot.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 2485-ről 2494-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Az ország többségében bosnyákok és horvátok lakta részében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban vasárnaptól nem kötelező a maszk viselése köztereken.

Montenegróban több mint három hete nem regisztráltak új fertőzöttet. A járvány ideje alatt 324 fertőzöttet azonosította