Moszkva: nincs közünk az amerikai zavargásokhoz

Moszkva: nincs közünk az amerikai zavargásokhoz

Az Egyesült Államokban zajló zavargások ügye amerikai belügy, amelybe Oroszország semmilyen módon nem szándékozik beavatkozni - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak.

Peszkov Susan Rice-nak, az előző amerikai elnök, Barack Obama nemzetbiztonsági tanácsadójának a CNN-nek adott vasárnapi nyilatkozatára reagált. Ebben a volt amerikai tisztségviselő azt mondta, hogy a Minneapolisban rendőri erőszak áldozatául esett afroamerikai George Floyd halála nyomán kirobbant zavargásokban a saját tapasztalata alapján "orosz forgatókönyvet" vél felfedezni. A Fehér Ház volt tisztségviselője szerint Oroszország célja, hogy megszégyenítse az Egyesült Államokat és hogy az amerikaiakat egymás ellen uszítsa. Mint mondta, "nem lepődne meg", ha kiderülne: a közösségi médiát felhasználva Moszkva hangolta egymás ellen a békés megmozdulásokat erőszakba fordító szélsőségeseket.

Zavargások törtek ki egy amerikai városban, miután egy rendőri intézkedés után meghalt egy afroamerikai

A fekete férfi igazoltatását kezdeményező rendőrök azt mondták, hogy hamisított pénz forgalmazása miatt hívták őket a helyszínre, ezért állították meg George Floydot, aki a hivatalos verzió szerint a felszólítás után is erőszakosan ellenállt az igazoltatási kísérletnek. A rendőrök azt állítják, hogy ekkor kényszerítették őt földre.

A Kreml szóvivője szerint Rice "inszinuációja", amelyet Moszkva nem tekint Washington hivatalos véleményének, "abszolút helytelen, téves". Marija Zaharova, a Kreml szóvivője Facebook-bejegyzésében "piszkos információs manipulációnak" nevezete a volt amerikai tisztségviselő megnyilvánulását. Zaharova szerint az amerikai demokraták által kitalált "ostoba elmélet" értelmében mindenért, ami nem tetszik nekik, Oroszországot kell vádolni.

"Az ön CNN-interjúja maga a propaganda" - írta Rice-nak címezve szavait az orosz diplomata. Egyben arra biztatta a volt nemzetbiztonsági tanácsadót, hogy álljon az emberek elé és mondja a szemükbe, hogy a YouTube-on és a Facebookon keresztül az oroszok irányítják őket.

Orosz újságírót is lefújtak

A washingtoni orosz nagykövetség jegyzékben tiltakozott az amerikai külügyminisztériumnál amiatt, hogy a minneapolisi rendőrök könnygázt fújtak Mihail Turgijevnek, az orosz RIA Novosztyi tudósítójának és amerikai kollégáinak arcába, holott jól láthatóan viselték a média képviselőinek megkülönböztető jelzéseit. Anatolij Antonov, a diplomáciai misszió vezetője nehezményezte, hogy az incidens miatt az amerikai sajtó nem nyilvánította ki támogatását.

Élő adásban bilincselték meg a tüntetésről tudósító CNN-est

A rendőri erőszak elleni tüntetésről tudósított a CNN-nek Omar Jimenez és csapata Minneapolisban, amikor letartóztatták őket. Állítólag az okozta a problémát, hogy a hatóságok felszólítására sem mentek el a rendőrsorfaltól. A videó szerint Jimenez inkább együttműködő volt és jelezte, hogy odébbállnak, a stáb egyik tagja azzal védekezett, hogy csak a munkájukat végzik.

Az orosz külügyminisztérium vasárnap nyilatkozatban ítélte el az amerikai rendfenntartó erők által az újságírókkal szemben gyakorolt túlzott erőszakot. A tárca elítélte a könnygáz és a gumilövedékek média elleni bevetését és emlékeztette az amerikai hatóságokat arra, hogy Washington nemzetközi kötelezettségvállalásainak megfelelően biztosítaniuk kell a sajtó biztonságos és zavartalan működését.

Peszkov egyébként hétfőn azt is elmondta a sajtónak, hogy a Kremlnek több információra van szüksége ahhoz, hogy eldöntse, hogyan reagáljon Donald Trump elnöknek a G7-csúcsra szóló meghívására. Emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz vezető a párbeszéd híve.

(MTI)

Gyújtogattak a Fehér Ház környékén, Trumpot a bunkerbe kísérhették

Gyújtogattak a Fehér Ház környékén, könnygázzal oszlatták a tömeget az amerikai fővárosban hétfőre virradóra. Washingtonban éjjel tüzet gyújtottak a Fehér Ház melletti, ikonikus Szent János templom alagsorában is, a tűzoltók azonban hamar megfékezték a lángokat. Az 1816-ban felszentelt episzkopális templomot látogatja James Madison (1809-1817) óta valamennyi amerikai elnök.