Jönnek a zöldkötvények

Jönnek a zöldkötvények

1,5 milliárd euró értékben jegyezték le a magyar zöldkötvényeket külföldi befektetők – számolt be a jegyzés lezárása után Varga Mihály pénzügyminiszter. A tárcavezető közölte: összesen 7,7 milliárdnyi ajánlat érkezett. A befolyó összeget környezetvédelmi beruházásokra fordítják.

Korábban írtuk:

Zöldkötvények kibocsátásának főszervezői feladatára adott felhatalmazást a kormányzat a Credit Agricole CIB, az ING Bank és a J.P. Morgan pénzintézeteknek – derül ki az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) közleményéből. Az euróban denominált értékpapírok

az ország környezetvédelmi beruházásait

hivatottak finanszírozni.

A zöldkötvényeket Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében jelentette be, a kormányfő ekkor még az egyszer használatos műanyagok betiltását is megígérte. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a múlt csütörtöki kormányinfón jelezte, az intézkedés az eredetileg tervezett 2021. január 1-je helyett csak 2021. július 1-jével fog életbe lépni.

A kormány mégis betiltja az egyszer használatos műanyagokat, csak később

2021. január 1-je helyett 2021. július 1-jével tiltják be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján. A betiltást úgy kell megtenni, hogy az - különösen a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben - ne veszélyeztessen munkahelyeket - hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Varga Mihály pénzügyminiszter februárban az Mfornak adott interjújában a zöldkötvényekről azt mondta,

első körben intézményi befektetőknek kívánják majd értékesíteni,

szavai szerint kínai és japán befektetők érdeklődnek a 3-5 éves futamidejű papírok iránt.

Kelendő

Kedd délutánig 7,25 milliárd euró értékben adtak be ajánlatot a befektetők az első magyar zöld kötvényre – írja a Portfolio a Reuters értesülésére hivatkozva. A nagy érdeklődés miatt várhatóan 1,5 milliárd euró lesz a végső kibocsátás, a 15 éves papír kamata pedig a midswap (a hasonló tulajdonságú állampapírok kamata) plusz 240 bázispontról 50 bázisponttal csökkenhet.

Ez az idei második eurókötvény-kibocsátás

Az ÁKK eredeti finanszírozási tervében csak a zöldkötvények szerepeltek devizás kibocsátásként, 1 milliárd euró értékben. Április közepén azonban – a koronavírus-válság miatt – egyszer csak az 1 milliárd eurós keretet 4 milliárdra emelték, és 2 milliárd euró értékben – a Gyurcsány-kormányhoz hasonlóan – ismét devizakötvényekkel emelték az államadósságot. Mint adatkérésünkre az ÁKK elárulta, azokat

az utolsó centig külföldi intézményi befektetők jegyezték le.

Ami azt jelenti, hogy hiába jött létre az úgynevezett nemzeti nagytőkés réteg, egyetlen fillért nem mozdítottak meg annak érdekében, hogy hazai forrásból fedezzük a költségvetés pénzigényét.

A „nemzeti nagytőkés" meztelen

Tíz éve arra várunk, hogy az úgynevezett nemzeti nagytőke megmutassa, mire képes. Tíz éve a Nemzeti Együttműködés Rendszerében élünk, és a fideszes narratíva szerint azért kellett szemérmesen elnéznünk az úgynevezett nemzeti nagytőkések túlárazásait, korrupciógyanús meggazdagodását, mert az „legalább nem a külföldieket gazdagítja", vagy épp „legalább nem a Gyurcsány lopja el".