Irán: Floyd meggyilkolása megmutatta az Egyesült Államok valódi arcát

Irán: Floyd meggyilkolása megmutatta az Egyesült Államok valódi arcát

Az afroamerikai George Floyd rendőrségi őrizetben történt meggyilkolása megmutatta az Egyesült Államok vezetőinek valós arcát - jelentette ki szerdán Ali Hamenei, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője.

"A fekete bőrű férfi ellen elkövetett bűncselekmény ugyanaz, mint amit az amerikai kormány a világgal művel"

- hangoztatta Hamenei televíziós beszédében.

"Ez az amerikai kormány igazi természete, amely mindenki számára láthatóvá vált ma (...) Az amerikai kormány a lehető legrosszabb módon viselkedik állampolgáraival. Amerika népének minden joga megvan ahhoz, hogy szégyenkezzen a kormányai, különösen pedig a jelenlegi kormányzat miatt"

- húzta alá Hamenei Donald Trump amerikai elnökre utalva.

Teherán és Washington között különösen feszült a viszony, mióta Trump 2018-ban egyoldalúan felmondta az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló többhatalmi megállapodást, és szankciókkal sújtotta az iszlám köztársaságot.

Az iráni állami sajtó széles körben tudósít az amerikai tüntetéshullámról. Ugyanakkor egyes iráni másként gondolkodók a közösségi médiában pellengérre állították a kormányzó vallási elitet, hangoztatva, hogy kettős mércét alkalmaz, amikor Washington tüntetőkkel szembeni fellépését bírálja. Novemberben ugyanis ezreket vettek őrizetbe és százak vesztették életüket a benzináremelés miatt kitört iráni utcai megmozdulásokon.

„Ez egy olyan szikra, ami belobbantotta a régóta fennálló feszültségeket"

George Floyd halála ismét megmutatta, hogy Amerikában továbbra is elég egy brutális rendőri intézkedés egy országos válság előidézéséhez. A nagyvárosokban folyamatosak a tüntetések, a különféle demonstrációk, amelyek nemcsak megosztják a társadalmat, hanem akár meg is béníthatják a gazdaságot. A tüntetők a felelősök megbüntetését követelik és az etnikai kisebbségek elleni diszkrimináció megszüntetését, de közben fosztogatnak és lángba borítják a városokat.

Floyd május 25-én durva rendőri intézkedés következtében halt meg Minnesota államban. A 46 éves afroamerikai férfi halála nyomán helyenként erőszakba torkollt tiltakozóakciók törtek ki az Egyesült Államokban, de világszerte szimpátiatüntetések is zajlottak.

George Floydra egyébként május 25-én azért hívták rá a rendőrséget, mert gyaníthatóan hamis pénzzel üzletelt. A rendőrök földre kényszerítették a férfit, majd egyikük perceken keresztül a nyakán térdelt, ketten pedig a hátán. Floyd ennek következtében vesztette életét. A négy rendőrt elbocsátották, egyiküket letartóztatták, és gyilkosság gyanúja miatt vádat emeltek ellene.

(MTI nyomán)