Kocsis Máté szerint nemcsak az ellenzék, de a kormánypártiak sem szólalnak fel a trianoni emlékülésen

Kocsis Máté szerint nemcsak az ellenzék, de a kormánypártiak sem szólalnak fel a trianoni emlékülésen

Saját közösségi oldalán jelezte Kocsis Máté a Fidesz frakcióvezetője, hogy nem csupán az ellenzéki pártok, de a kormánypárti politikusok sem szólalnak fel a trianoni emlékülésen. 

A Fidesz frakcióvezetője bejegyzésében elmondta, hogy a nyilatkozat vitája jövő héten lesz esedékes, és az ellenzéki pártok "ugyanúgy hozzászólhatnak majd, mint bármi máshoz".

Mint ismert, a múlt heti bizottsági ülésen jelentette be a Fidesz-KDNP, hogy az ellenzéki pártokkal és képviselőkkel közösen elfogadott emléknyilatkozatot ők önállóan, tehát azt kisajátítva, határozati javaslatként nyújtják be a csütörtöki emlékülésre. 

A napirend szerint Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Áder János köztársasági elnök mond majd beszédet.

Azonban az emléknapon csak az előterjesztői expozékra lesz idő, az ellenzéki frakciók pedig nem kaphatnak szót.

Az ellenzéki pártok azt nehezményezték, hogy a DK kivételével, a minden ellenzéki párt által elfogadott és megszavazott a trianoni emléknapra szánt nyilatkozatszövegnek miért nem lehetnek az előterjesztői, ha pedig nem is azok, miért nem szólhatnak hozzá a megemlékezésen.

30 évvel ezelőtt vonult ki a Fidesz-frakció a trianoni megemlékezésről

Június 4-én csütörtökön lesz a 100. évfordulója a trianoni gyalázatnak, amely során nemzetünk kétharmadát elszakították, ezzel több milliónyi magyart választottak el hazájától. 1945 után a politikai fordulat és a szovjet megszállás következtében még megemlíteni sem lehetett Trianont, azonban az 1990-es "módszerváltás" után ismét gyakori beszédtéma lett.

A Demokratikus Koalíció egyébként jelezte, hogy egyedüliként nem vesz részt a megemlékezésen, bár ezen annyira nem lepődünk meg. Közleményükben egyébként távollétüket azzal indokolták, hogy az emlékülés "semmi másról nem szól, mint a nemzetből kirekesztésről, ráadásul olyanok részéről, akik tönkreteszik Magyarországot, és akiktől soha nem fogadnánk el kioktatást magyarságról és nemzeti érzésről."

Kocsis Máté egyébként a DK közleményére úgy reagált, hogy

"Gyurcsányéknak pedig ne dőljön be senki, eszük ágában sem volt részt venni Trianon 100. évfordulóján, csak okot kerestek a távolmaradásra."

Mondjuk mi is meglepődtünk volna, ha a DK egyszer kiveszi a részét egy nemzetpolitikai megemlékezésből.