A sólyom hazatalál - Tóth Reni új, trianoni dala az összetartozásról

A sólyom hazatalál - Tóth Reni új, trianoni dala az összetartozásról

Dal- és klippremier.

Tóth Reni új lemeze, az Utazók éneke még az első negyedévben jelent meg a GrundRecords égisze alatt, de máris itt az új digitális kislemez, két vadonatúj dallal. A sólyom hazatalál a trianoni diktátumról és annak hatásairól szóló, szívbe markoló szerzemény, a másik pedig a már ismert Szívem egy ország friss, akusztikus verziója, amelyek mától elérhetőek a digitális platformokon. Az előbbihez készített klip itt debütál az Alfahíren - a Magyar Örökség díjas énekesnő személyes gondolataival kiegészítve.

 

 „A trianoni gyalázat mély, örök nyomot hagyott a Nemzet testén, ám azóta a magyarok lelke még szorosabban összeér. Barátaimmal közösen megalkottunk egy dalt, az összetartozás dalát, amit mind a tizenötmillió magyarnak szeretettel adunk át. A filmben mindenki szerepel, aki részt vett az alkotás folyamatában, ezzel is az egyének közötti kapocs fontosságát szeretnénk kihangsúlyozni, hiszen a személyes kapcsolatok sokasága tartja meg a Nemzetet. Határok nélkül, száz év után is. Örökké. Köszönöm drága Barátaim!”

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/Ck4xMooobDk.jpg?itok=19NW053m","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=Ck4xMooobDk&feature=youtu.be","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

 A Sólyom hazatalál zenéjét Szabó Előd barátunk írta, a szövegét Palancsa Gábor jegyzi. A hozzá készített klip külső felvételei Esztergomban készültek, a férjem volt az operatőr. A terv az volt, hogy látszódjon a szlovák-magyar határvonal, azaz a Mária Valéria híd – aminek 2001-es avatásán én énekeltem – közepén is szerettünk volna forgatni, de a koronavírus okozta lezárás miatt nem engedtek át rajta. Megint majdnem úgy éreztem magam, mint amikor még komppal kellett átmenni Párkányba, útlevéllel, hogy találkozhassunk a Duna túloldalán élő családtagjainkkal, barátainkkal. És most szintén, hónapok óta nem tudtunk velük összejönni, és ez vonatkozik az erdélyi ismerőseinkre is. Érdekes, hogy a századik évfordulónál megint egy ilyen lelkiállapot van…”

cikkbe Toth Reni kislemez front

 „A borító T. Lukács Ágnes alkotása, aminek az alapja egy nagyon régi fotó, ami még Erdélyországban készült rólam anno egy – a dévai árvák megsegítésére szervezett – segélykoncerten. A festőművésznő ezt festette meg, én meg annyira beleszerettem, hogy megkértem, hogy szkenneltesse be, legyen ez ennek a digitális kislemeznek a borítója.”

 

 „A kislemez másik dala, a Szívem egy ország ismerős lehet a munkásságomat, megjelenéseimet követőknek, hiszen április 21-én már közzétettük amolyan karantén-klipként - gondoltuk mi se maradjunk ki ebből, és amúgy is ráértünk. (nevet) Aztán megbeszéltük, hogy nem hagyjuk ’veszni’ a hanganyagot, ezt is elérhetővé tesszük online.”