Elnapolták a szurkolókat is börtönnel fenyegető pirotechnika-törvény vitáját a Parlamentben

Elnapolták a szurkolókat is börtönnel fenyegető pirotechnika-törvény vitáját a Parlamentben

Csütörtökon tárgyalták volna az állatok fokozott kímélete érdekében szükséges egyes törvények módosításáról, azonban a benyújtók (Budai Gyula, Böröcz László, Nyitra Zsolt fideszes, és Simicskó István KDNP-s képviselők) nevében Budai Gyula az általános vita elnapolását kezdeményezte. 

Az ügyrendi javaslatot a parlament kormánypárti többsége is támogatta. 

Ahogy arról az Alfahír beszámolt, a tervezetet nehezen nevezhető állatbarátnak, elsőre sokkal inkább tűnik egy szurkolókkal szembeni javaslatnak. 

A kormánypárti képviselők javaslatában a Büntető törvénykönyvben új tényállást is meghatároznak:

"pirotechnikai termékkel visszaélés".

A Btk módosítás értelmében,

"aki pirotechnikai terméket jogosulatlanul felhasznál vagy a pirotechnikai termékek felhasználására vonatkozó előírásokat megszegi, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a pirotechnikai termékkel visszaélés a köznyugalmat súlyosan megzavarta.”

S mivel az átgondolatlannak tűnő szöveg nem tér ki rá, így a törvény értelmében innentől kezdve bűncselekmény lehet a pirotechnika a stadionokban, vagy épp a szurkolói vonulásokon is. 

Azt pedig csak mellékesen tegyük hozzá, hogy az állatkínzók karmai közül a szerencsétlen jószágot nagyon sok esetben maguk a szurkolók menekítik ki.