A cseheknél is beszakadt a kiskereskedelem

A cseheknél is beszakadt a kiskereskedelem

Áprilisban 10,9 százalékkal csökkent a naptárhatástól megtisztított kiskereskedelmi forgalom Csehországban az egy évvel korábbihoz mérve – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában. A koronavírus-járvány elleni intézkedésekkel magyarázható visszaesés az összes üzletet érintette.

Ugyanakkor 47,5 százalékkal emelkedett az internetes boltok és csomagküldő szolgálatok forgalma, ami az utóbbi másfél évtizedben a legmagasabb növekedés.

A statisztikai hivatal egyben felhívta a figyelmet, hogy tekintettel a rendkívüli intézkedésekre nem lehet kizárni, hogy az áprilisi adatok később jelentősen módosulhatnak.

Az előző hónappal összemérve 4,8 százalékkal volt alacsonyabb a cseh kiskereskedelem áprilisban.

A cseh kormány koronavírus-járvány elleni intézkedései következtében március közepétől az üzletek többsége egészen, vagy részben zárva volt, kivételt csak az élelmiszerboltok, a drogériák és egy-két más üzlet képezett.

A legnagyobb, több mint 80 százalékos forgalomcsökkenést a ruha- és a cipőboltok könyvelték el. A szabadidős és sportfelszereléseket árusító boltokban 55 százalékkal csökkent a forgalom.

Az autóeladások áprilisban 43,4 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy éve. Márciusban ez a csökkenés 27,8 százalékos volt.

Összehasonlításképp: Magyarországon a cseh csökkenéshez hasonló mértékű, 10,2 százalékos csökkenést mért a KSH tavaly áprilishoz képest.

Köszi, Covid! A turizmust, az ipart és a kiskereskedelmet a béka feneke alá lökted!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatói szerint a kiskereskedelmi üzletek forgalma 10,2, az ipari termelés 36,8, a vendégéjszakák száma pedig 97 (!) százalékkal esett vissza áprilisban a tavalyi év negyedik hónapjához képest. Mindez a koronavírus-járványnak köszönhető.