Afrikában is utat építhet a Duna Aszfalt

Afrikában is utat építhet a Duna Aszfalt

Az Afrikában lényegében teljesen ismeretlen magyar építőipari cég, a hazai közbeszerzések egyik királya, a Duna Aszfalt helyi partnereket keres egy kongói beruházásához. Az Afrikával foglalkozó hírportál, a párizsi székhelyű Africa Intelligence korábbi cikke alapján a G7 most azt írja, a 473 millió dollárosra (jelenlegi árfolyamon 144 milliárd forintosra) tervezett útépítés - amely a Kongói DK-t Zambiával összekötő 182 kilométeres út - világviszonylatban is számottevő lenne, mivel a kongói bányavidék ásványkincsei az eddigi szűk egy hónap helyett 11 nap alatt érnének el a tanzániai Dar es-Salaam kikötőjébe.

A Duna Aszfalt egy ghánai-magyar vállalkozó, René Hutton-Mills révén került helyzetbe, aki egy szerencsés rokoni kapcsolatra alapozva mintegy tíz éve dolgozik azon, hogy utakat építsen a Kongói DK-ban. René sógori kapcsolatban állt Moise Katumbival, aki közel tíz éven át kormányozta az ásványkincsekben hihetetlenül gazdag Katanga tartományt, ráadásul az ország az egyik legvagyonosabb és legbefolyásosabb politikus az egyébként elképesztően korrupt Kongói DK-ban. 

A lap információi szerint, míg korábban úgy tűnt, hogy Szijj László cége csak mint konzorciumi tag vesz részt a projektben, mostanra az állami megrendeléseknek köszönhetően az egyik legnagyobb magyar építőipari cég vált a fő beruházóvá.

Tulajdonosa, a negyedik leggazdagabb magyar Szíjj László tavaly novemberben személyesen is elutazott a Kongói DK-ba egy magángéppel. Szíjj akkor részt vett az út megépítéséről szóló szándéknyilatkozat ünnepélyes aláírásán, amelyen a két ország kormánya képviseltette magát.