Trianon: szórványban élő magyar diákokat "fogadnának örökbe"

Trianon: szórványban élő magyar diákokat "fogadnának örökbe"

A trianoni békediktátum 100. évfordulója kapcsán Fazakas Attila, a Székesfehérvári önkormányzat jobbikos képviselője kezdeményezte, hogy Székesfehérvár önkormányzata - más magyarországi önkormányzatokhoz hasonlóan - évente "fogadjon örökbe" mindegyik elcsatolt területről, valamint Csángóföldről 1-1 hátrányos helyzetű magyar diákot. 

Székesfehérvár ezzel csatlakozhatna a magyar kisközösségek taníttatását felkaroló helyi keresztszülő programokhoz, amely a szegény sorsban élő, általában vidéken, teljesen szórványban élő magyar gyerekek taníttatását segíti elő. 

Fazakas Attila szerint fontos, hogy

ne csak a tömbmagyarságra, hanem a szórványban élő nemzettestvéreinkre is gondoljunk, mert nekik még nagyobb szükségük van az anyaország támogatására.

A székesfehérvári önkormányzati képviselő javaslatot is benyújtott a városi testület elé. 

"A járvány miatt most nem lehet tárgyalni, de Cser-Palkovics András polgármester jól fogadta a kezdeményezésemet." - mondta el az Alfahírnek Fazakas Attila.

Ezek a határon túli magyar gyerekek többnyire 30-60 kilométerre, de vannak olyanok is például Kárpátalján, ahol sokan 100 kilométerre járnak iskolába, hogy magyarul tanulhassanak. A magyar szülők többsége azonban nem tudja vállalni a beiskolázással, ingázással kapcsolatos jelentős költségeket. 

"Ennek eredményeként egyre több magyar gyermek kénytelen a helyi többségi iskolába járni, s így nem ismerkedhetnek meg édes anyanyelvünkkel, ami aztán egyenesen út a nem kívánt asszimiláció felé."

- hívta fel a figyelmet Fazakas Attila.

Javaslata alapján a szeptembertől induló 2020-2021-es tanévtől kezdődően a taníttatás költségeinek átvállalásán túl, Székesfehérvár biztosítsa, hogy felnőtté válásukat követően a fiatalok is ellátogassanak majd a Királyi Napok rendezvénysorozatra. 

Fazekas Attila szerint a keresztszülő programban való részvétel Trianon után 100 évvel jelképesen összekapcsolná Székesfehérvárt Erdéllyel, a Bánsággal, a Partiummal, a Felvidékkel, a Délvidékkel-Mura vidékkel (Szerbia, Horvátország, Szlovénia), Kárpátaljával, és a Csángófölddel.