Nem tudták eldönteni, hogy kizárják-e a Fideszt, feloszlatták a néppárti bölcsek tanácsát

Nem tudták eldönteni, hogy kizárják-e a Fideszt, feloszlatták a néppárti bölcsek tanácsát

A Fidesz tagságát 2019. március 20-án függesztették fel az Európai Néppártban azután, hogy az EP-választási kampányban ellenfélként ábrázolták Jean-Claude Junckert, az EPP egyik prominens politikusát. Ezzel együtt kinevezésre került a három tagból álló bölcsek tanácsa a korábbi Európai Tanács elnök, Herman Van Rompuy, az osztrák ex-kancellár Wolfgang Schüssel, valamint Hans-Gert Pöttering, az EP volt elnöke személyében. Ők voltak hivatottak dönteni arról, hogy kizárják-e a Fideszt a Néppártból.

A bölcsek tanácsát viszont Herman Van Rompuy kezdeményezésére feloszlatták, mert nem tudtak egyezségre jutni a magyar kormánypárt sorsáról. A Mérce cikke szerint a kiszivárgott információk azt mutatják, hogy mindhárman eltérő megoldást javasoltak:

  • Van Rompuy a Fidesz kizárását
  • Schüssel a tagságuk teljes visszaállítását
  • Pöttering a kettő közötti, semleges álláspontot

Ebből lett az, hogy bármilyen lépés helyett megmaradt a határozatlan idejű felfüggesztés, most pedig a tanács feloszlatása, a vizsgálat befagyasztása.

Idén áprilisban újra terítékre került a kérdés, miután a felhatalmazási törvény miatt 13 tagpárt is kérte a Fidesz azonnali kizárását:

13 tagpárt a Fidesz kizárását kéri a Néppártból

Egy levélben arra kérik Donald Tuskot, az Európai Néppárt elnökét és a szövetség vezetőit, hogy zárják ki a Fideszt a pártcsaládból, az aláírók között 13 tagpártot láthatunk. A szignálók a két belga, a két svéd, a dán, a finn, a cseh, a holland, a görög, a litván, a szlovák, a norvég és a luxemburgi tagpártok első emberei, köztük a görög és norvég miniszterelnökkel.

Orbán Viktor akkor úgy reagált, hogy neki most nincs erre ideje:

Orbán levele a Néppártnak: "Minden tisztelettel, nekem most nincs erre időm!"

A hvg.hu vette észre Novák Katalin tweetjét, amiben nyilvánosságra hozta Orbán Viktor Néppártnak címzett levelét. Mint arról beszámoltunk, 13 tagpárt kérte a Fidesz kizárását a pártcsaládból a felhatalmazási törvény elfogadása után. Orbán az EPP főtitkárának, Antonio López-Istúriz White-nak küldött levelet, a magyar kormányfő csak a veszélyhelyzet után hajlandó vitázni arról, hogy mit "fantáziálnak" a szándékairól.