Müller Cecília szerint lassul a járvány terjedése

Müller Cecília szerint lassul a járvány terjedése

A legfrissebb adatok ismertetésével kezdte napi sajtótájékoztatóját az Országos Tisztiőorvos. Mint ismert, a mai nap folyamán 851 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, s elhunyt 8 beteg, így az elhunytak száma 757 főre emelkedett, 5173-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 19 637 fő. Összesen 755 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen.

Az Operatív Törzs jelenleg 26 óvodában és 6 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 126 osztálynál és 5 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

"Amikor a második hullámról beszélünk, meg kell vizsgálni a járvány dinamikáját. Az első hullám alatt a hullám ellaposítása volt a cél, kevesebb beteg zúduljon az ellátórendszerre, ezt sikeresen megoldottuk"

- emlékeztetett az országos tisztifőorvos.

Szót ejtett arról is, hogy az ún. reprodukciós ráta 2 felett volt a legsúlyosabb időszakban, ez most egy közelében van. Úgy véli, lassulni látszik az emelkedés, s már 10. napja alulról közelíti az ezreket az új fertőzések száma, tehát nem fokozódik a számok emelkedése.

A további adatokat ismertetve elmondta, hogy a fertőzöttek között még mindig magas a fiatalok aránya. Az idősebb, 30-60 év közötti korosztályban az érintettek 43 százaléka tartozik, és csak 15 százalék a 60 év feletti fertőzöttek aránya. 

A műtétek elhalasztásával kapcsolatban úgy reagált, hogy nem cél a halasztás. 

"Azt szeretnénk, ha minél hosszabb ideig fenn tudjuk tartani a mostani állapotot, vagyis azt, hogy menetrend szerint, előjegyzés alapján zajlanak a tervezett műtétek"

- mondta Müller.

Szintén kérdésként merült fel, hogy miután Csehországban szükségállapotot, míg Szlovákiában veszélyhelyzetet rendeltek el, tervezik-e Magyarországon is, hogy hasonló intézkedések legyenek. A tisztifőorvos azt mondta:

"egyelőre nincs napirenden Magyarországon, hogy járványügyi szigorító intézkedéseket vezessen be a kormány."

Kiss Róbert rendőr alezredes kiemelte, hogy szeptember 1-től a kormány a határőrizetet visszaállította, illetve holnap tárgyalnak az ideiglenes határellenőrzés meghosszabbításáról.