Romániában ismét növekszik a koronavírus-fertőzöttek száma

Romániában ismét növekszik a koronavírus-fertőzöttek száma

Ismét 200 fölé ugrott Romániában az egy nap alatt jegyzett új koronavírusos fertőzések száma - derült ki a stratégiai kommunikációs törzs által csütörtök kora délután közzétett adatokból.

Az adatsor szerint az elmúlt 24 órában 237 megbetegedést jegyeztek, ami 30 százalékkal magasabb érték, mint az elmúlt egy hónap átlaga.

Ráadásul nem egyedi kilengésről van szó, mert a szerdai érték is magasabb volt a korábbi 30 nap átlagánál.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint a vírus február 26-i romániai megjelenése óta 21 182-en fertőződtek meg az országban. Közülük 15 283-an (a fertőzöttek 72 százaléka) meggyógyultak, 1369-en (a fertőzöttek hat százaléka) pedig meghaltak. Jelenleg 4530 fertőzött személyt ápolnak a kórházakban, közülük 153-at intenzív osztályon.

A kór megjelenése óta Romániában több mint félmillió (531 619) tesztet végeztek. Az elmúlt két napban ismét százezer fölé ugrott azoknak a száma, akik hatósági karanténban vagy lakhelyi elkülönítésben töltik a kór lappangási idejét. A napi elhalálozások száma immár két hete tíz körül stabilizálódott.

Romániában társadalmi nyomás mutatkozik a járványügyi korlátozások feloldására, a jobboldali kisebbségi kormány azonban csak lassan és apró lépésekkel kívánja lazítani a korlátozások körét. Klaus Iohannis államfő kedden azt jelentette be, hogy

a kormány meghosszabbítaná a járvány miatt kihirdetett, jövő héten lejáró veszélyhelyzetet. A parlamenti többséget adó baloldal azonban nem tartja szükségesnek a hosszabbítást.

A belügyminisztérium sürgősségi helyzetekért felelő államtitkára, Raed Arafat egy televíziós interjúban korainak nevezte a lazítást, és fokozottnak mondta annak kockázatát, hogy Romániában ismét emelkedni kezd az aktív esetek száma.