A fiatal választók válthatnak kormányt 2022-ben

A fiatal választók válthatnak kormányt 2022-ben

A koronavírus-járvány sem változtatott érdemben a pártok támogatottságán. A Medián felmérése alapján, - amit május 28-a és június 5-e között, 1000 fő telefonos megkérdezésével, a HVG számára készített - a Fidesz támogatóinak jó hárommilliós száma nem változott, így a Fidesz szimpatizánsai között a magukat biztos szavazónak mondók aránya jelenleg 68 százalék. Ugyanakkor a fiatalabb korosztály többsége az ellenzékre szavazna, ha most hétvégén lennének a választások.

Meglepő továbbá, hogy nagy eltérés tapasztalható az egyes közvélemény-kutatók adatai között. A Medián szerint az MSZP-P pártszövetség nem jutna be a parlamentbe, de abban egyformák az értékelések, hogy a fiatal 18-29 év közötti korosztály kormányt váltana. 

"A megszokott kampányeszközökkel nehéz elérni ezt a réteget, mert nem tipikus politikai fogyasztók"

- mondta el az Alfahír kérdésére az Iránytű Intézet elemzője. 

Tóth Tamás szerint, a fiatal választókhoz leginkább a közösségi médián, a fesztiválokon, rendezvényeken keresztül lehet leginkább eljutni hozzájuk, melyet például a Jobbik már a kezdetektől alkalmazott. 

A politológus úgy látja, már a Fidesz kormány is ráébredt arra, hogy a 2022-es győzelmének egyik fontos feltétele a fiatalok szavazatának megszerzése, viszont nincs könnyű dolga, mivel már rég nem ért a fiatalok nyelvén. 

Az ellenzéki oldalon a DK vezet, de ott van a nyomában a Momentum

A Publicusnál a DK tűnik a legerősebbnek az ellenzéki erők közül. A Gyurcsány párt támogatottsága az összes megkérdezett körében 9 százalék, a biztos pártválasztók körében pedig 16 százalék. A Publicusnál viszont érdekes módon második legnépszerűbb ellenzéki pártként MSZP-P szerepel megelőzve a Momentumot és a 6  százalékos Jobbikot. 

A Medián szerint a Jobbik 7 százalékkal a harmadik helyen szerepel az ellenzéki rangsorban. Az MSZP viszont, ha most lennének a választások, 3 százalékos támogatottsággal nem jutna be a parlamentbe.

Az MSZP eltérő támogatottságát Tóth Tamás azzal magyarázta, hogy a szocialisták továbbra sem képesek rendezni soraikat és mostanra csak egy céljuk lett, a parlamentben maradás. Az MSZP-től lemorzsolódó szavazók elsősorban a DK-hoz fognak vándorolni.

"A jelenlegi videós botrány nagyon rosszul és rosszkor jött a szocialistáknak, mivel ők is az álhírek terjesztése és generálása miatt támadták a kormányt"

- tette hozzá Tóth Tamás, az Iránytű Intézet elemzője  

A kisebb parlamenti pártok közül az LMP és a Párbeszéd az előző hónapival megegyező, 2–2 százalékot szerezne a teljes népesség és a biztos szavazó pártot választók között egyaránt. Az IDEA mérése alapján a parlamenti ellenzék együttes támogatottsága 33 százalék, vagyis 1 százalékponttal magasabb kormányzópárténál.