Kinevezték a privatizált egyetemeket átvevő alapítványok vezetőit

Bódis József felsőoktatásért felelős államtitkár ismertette, hogy kiket nevezett ki a kormány annak a hat alapítványnak a kuratóriumi elnökévé, akik aztán a legrangosabb egyetemeket irányítják. Az államtitkár szerint a kinevezésnél szempont volt, hogy

"értsenek az adott szakterülethez, a felsőoktatáshoz, illetve a kialakítani kívánt új világhoz, amely felé a felsőoktatási intézményeket kívánjuk vinni”.

Az "új világot" mostantól ők képviselik:

  • Náray-Szabó Gábor akadémikus az Állatorvostudományi Egyetemet átvevő Marek József Alapítvány élén
  • Varga Judit igazságügyi miniszter a Miskolci Egyetemet átvevő Universitas Miskolcinensis Alapítványt vezeti
  • Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál igazgatója a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány kuratóriumát irányítja
  • Csizmadia Norbert, a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné Alapítványának (PADMA) elnöke a Neumann János Egyetemért Alapítvány élén,
  • Csányi Sándor, OTP-vezér a Soproni Egyetemért Alapítvány élén,
  • Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria Zrt. HR-igazgatója a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány élén.
A Széchenyi István egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumába beül még a Győrből induló Szijjártó Péter külügyminiszter is, azt pedig már a Kisalföld írta meg, hogy a testület tagja lesz Dézsi Csaba András Győr fideszes polgármestere, Pápai Lajos nyugalmazott győri megyés püspök, és Bokor József, az egyetem járműipari kutatóközpontjának vezetője is.

Az ellenzék elutasítja az egyetemek privatizációját

A kormány 2019 januárjában döntött az egyetemek privatizációjáról és a parlament a héten tárgyalta, majd szavazta meg az ezzel összefüggő jogszabályt. A voksolás előtt az ellenzék bírálta az előterjesztést, mivel álláspontjuk szerint ettől nem lesz színvonalasabb a felsőoktatás, ugyanakkor sérül az egyetemi autonómia. 

Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, az elmúlt időszakban beigazolódtak a felsőoktatási intézmények alapítványi formába rendezésével kapcsolatos aggályaik, ez a folyamat ugyanis egyértelmű támadás az egyetemi szabadsággal szemben.

Mesterházy Attila az MSZP felszólalója szerint  miközben a kormány a közoktatásban esztelen központosítást hajt végre, addig a felsőoktatást privatizálja és ebbe a folyamatba nem vonja be az érintett egyetemeket.

Arató Gergely DK-s politikus úgy vélte, az egyetemek félmaszek, félállami átrendezése számos kockázatot rejt, mivel nem segíti sem a felsőoktatás érdekeit, sem az egyetemi autonómia érvényesülését, sem pedig a közpénzek megfelelő felhasználását.

Keresztes László Lóránt, az LMP politikusa az egyetemek lopakodó privatizációjának  minősítette az alapítványi modellváltást, amiből szerinte az látszik, hogy a kormány nem veszi komolyan a felsőoktatás fejlesztését.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem, és a Szent István Egyetem is kiszervezés alatt van

A hat egyetem alapítványa saját tulajdonba kapja majd azokat az épületeket, amelyekben működnek, az oktatóik pedig elvesztik közalkalmazotti státuszukat, és rendes munkaviszonnyal átkerülnek a versenyszférába. Annyi különbség lesz az alapítványi modellbe elsőként átkerült Corvinus Egyetem működéséhez képest, hogy a most modellt váltó intézményekben megmarad az állami ösztöndíjas képzés.

A kormány tervei szerint hamarosan a Színház- és Filmművészeti Egyetem kiszervezését is meg kezdi és már bejelentették a Szent István Egyetem modellváltását is.