Ismét a katasztrófavédelem fog kukát üríteni?

Ismét a katasztrófavédelem fog kukát üríteni?

Lehet, hogy nem lesz pénze a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek (FKF) bérfizetésre és a szemétszállító autók tankolására. Ez derül ki Tüttő Kata főpolgármester-helyettes pénteki Facebook-posztjából, melyben azt írja,

ott tartunk, hogy hétfőn 0 Ft lesz a cég számláján.

Tüttő is kiemeli, hogy a fővárosi polgárok fizetik a szemétszállítási díjat a kukaholdingként ismert Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nek (NHKV), de a kukaholding nem fizeti ki azt, aki a munkát elvégzi.

Majd ha megtelnek a kukák, lehet vinni a Kossuth térre a szemetet a befizetett szemétdíj csekkekkel…

– vetíti fel a sötét jövőt Tüttő, aki ugyanerről a problémáról beszélt csütörtök este az ATV-ben is.

A probléma nem új keletű, Mártha Imre, az FKF felügyelőbizottsági elnöke már idén januárban arról beszélt a Népszavának, hogy a kasszájuk szinte teljesen üres, holott az utalásról még 2018-ban egyezett meg Tarlós István akkori főpolgármester és Orbán Viktor miniszterelnök.

Ha Orbánék nem tartják magukat a megállapodáshoz, összeomlik a budapesti szemétszállítás

Mártha Imre, a Fővárosi Közterület Fenntartó (FKF) Zrt. új felügyelőbizottsági elnöke beszélt a Népszavának arról, hogy a kasszájuk szinte teljesen üres, a tartalékok február elejéig-közepéig elegendők, miután az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., vagyis az állami kukaholding még mindig nem utalta el azt a 10 milliárd forintot az FKF-nek, ami a fővárosiak 27 milliárdos szemétdíjából járna.

A kukaholdingnak nem ez lenne az első botránya megalakulása óta. 2018 őszén a Zöld Híd Nonprofit Kft. nevű regionális hulladékszállítóval került elszámolási vitába. Akkor úgy tűnt, a katasztrófavédelemnek kell majd beavatkozni, hogy az állami cég által okozott finanszírozatlanság miatt ne fulladjanak szemétbe a települések.

120 ezer család fulladhat a szemétbe

Száztizenhat Nógrád és Pest megyei településen szünteti be a szemétszállítást péntektől az önkormányzati tulajdonú Zöld Híd Nonprofit Kft. A megbízott ügyvezető, Gyenes Szilárd levelet írt a „kukaholdingként" ismert NHKV Zrt.-nek, melyben sürgős segítséget kért, de még elutasító visszajelzést sem kaptak - számol be az Inforádió.