Talán kapnak valami juttatást a szociális dolgozók

Talán kapnak valami juttatást a szociális dolgozók

Bár a kormányzat rendszeresen kihagyja őket az életpálya-modellek és egyszeri juttatások számítása során, talán valami halvány esélye van, hogy a szociális szféra dolgozói is megkapják a bruttó félmilliós bérkiegészítést. Erre utal a Népszava cikke, mely szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumában ezen dolgoznak.

Tudjuk, hogy van egy nagyon komoly feszültség, higgyék el, mi is látjuk, ezért az államtitkár úr és a miniszter úr nevében is mondom: az, hogy a Semmelweis-napon a szociális ágazatban dolgozók nem kapnak semmilyen juttatást – nagyon óvatosan mondom –, de ez nem jelenti azt, hogy a dolog nincs az asztalon. Dolgozunk azon természetesen, hogy a szívből jövő köszönöm mellé anyagi megbecsülést is tudjunk a szociális ágazatban dolgozóknak juttatni

– idézi a lap Simon Attila István helyettes államtitkárt, aki az önkormányzatok idősellátási feladataival foglalkozó, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) által szervezett videokonferencián mondta ezeket a szavakat.

A napilap emlékeztet, Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár nemrég azt mondta, a területen 84 ezren dolgoznak, így ha mindenki megkapná a 160 ezer egészségügyi alkalmazottnak járó bruttó 500 ezer (nettó 332 500) forintot, az 42 milliárdjába kerülne a költségvetésnek.

Simon azonban ilyen részleteket még nem említett, a jövőről csak azt árulta el, hogy a bentlakásos otthonok szigorú zárlatának oldása óvatosan megkezdődött, és fokozatos nyitásra készülnek a nappali ellátást nyújtó intézményekben is, az első napokban csak a férőhelyek 50 százalékának használatával. Kiemelte ugyanakkor, hogy egy intézmény fenntartója vagy vezetője a teljes nyitás után is bármikor szigoríthat a helyi szabályokon, ha ezt indokoltnak tartja.