Ennyire egyszerű: 85 százalékos adót kapnak a luxusnyugdíjak Romániában

Ennyire egyszerű: 85 százalékos adót kapnak a luxusnyugdíjak Romániában

A speciális törvények révén bevezetett luxusnyugdíjak progresszív adózásának bevezetéséről fogadott el törvénytervezetet szerdán a román parlament.

A jogszabály nem kevés, mintegy 85 százalékos adót vet ki a - nem járulékbefizetés alapján meghatározott - különnyugdíjak havi 7000 lejt (félmillió forint) meghaladó részére. Tehát havi 500 ezer forintnál jelentősen többet már kevesen fognak kapni havonta.

Ami már inkább megszorításnak tűnik, hogy a havi 2000 lejnél nagyobb nyugdíjak 2000 lej feletti (7000 lejig terjedő) részét 10 százalékkal adóztatják meg, tehát nagyjából 140 ezer forintos nyugdíjtól már különadót vetnek ki.

A parlamenti pártok azt követően egyeztek meg a luxusnyugdíjak megadóztatásáról, hogy a bírák, ügyészek, pénzügyőrök, pilóták, törvényhozók és diplomaták különnyugdíjának eltörléséről rendelkező, januárban elfogadott törvénytervezet elbukta az alkotmányossági kontrollt. A mostani jogszabály már a katonák, rendőrök és titkosszolgálati ügynökök szolgálati járandóságára is kiterjed.

Magyarországon eddig jellemzően a kommunista munkásságért járó, akár milliós nagyságrendű luxusnyugdíjak megnyesését követelték politikai erők –leginkább a Jobbik-, de a kormány nem reagált érdemben a javaslatokra.