12 évet kapott a veronai buszbaleset okozója

12 évet kapott a veronai buszbaleset okozója

Nem jogerősen 12 év szabadságvesztésre ítélte a veronai bíróság pénteken azt a magyar sofőrt, aki 2017. január 21-én azt a magyar diákokat szállító buszt vezette, amely egy oszlopnak csapódott és kigyulladt a Veronához közeli autópályán – írja az Index.

A tizenhét halálos áldozattal járó baleset után számos vizsgálat indult, mert kiderült, hogy a buszt engedély nélkül alakították át, a sofőr pedig alvási zavarokkal küszködött, befejezetlen kezelése ellenére mégis üzemorvosi engedélyt kapott.

Az Indexnek Szendrei Endre, aki unokahúgát veszítette el a balesetben azt mondta, hogy a hozzátartozók most egyfajta megkönnyebbülést éreznek, hiszen a magyar sofőr a lehető legsúlyosabb büntetést kapta. Az ügyész ugyan 18 év szabadságvesztést indítványozott, és kérte, hogy a férfit örökre tiltsák el a járműveztetéstől, de mivel V. János rövidített eljárást kért, a bíróságnak ezért csökkentenie kellett a büntetés mértékét. Az ítélet viszont egyelőre nem jogerős, mert a férfi ügyvédei fellebbeztek ellene.

„Ez egyfajta üzenet is. A sofőrök és az üzemeltetők sem játszhatnak azzal, hogy a buszok milyen állapotban indulnak el”

− mondta Szendrei.

A lapnak elmondta azt is, hogy az ítélet fényében Magyarországon büntetőfeljelentést tesznek a sofőr munkáltatója, a Pizolit Kft. ellen, és azt is szeretnék elérni, hogy V. János Magyarországon se vezethessen, a mostani ítélet szerint ugyanis csak Olaszországban nem ülhet volán mögé.

Az üzemeltetőknek szóló üzenet nem véletlenül ilyen hangsúlyos: tavaly –tehát évekkel a veronai tragédiát követően- számoltunk be arról, hogy életveszélyes, darabokra szakadt gumi volt azon a buszon, amivel halásztelki gyerekeket szállított egy cég úszásoktatásra.