Dokumentációs hiba és orvosi műhiba is felmerült a 33 éves esztergomi édesanya halálának ügyében

Dokumentációs hiba és orvosi műhiba is felmerült a 33 éves esztergomi édesanya halálának ügyében

Dokumentációs hibák, illetve orvosi műhiba esete is fennáll annak a 33 éves esztergomi édesanyának az esetében, akinek halálát Bangóné Borbély Ildikó hozta fel az Országgyűlésben, és amire Kásler Miklós Emmi-miniszter azt felelte:

igaz történetekkel szórakoztatja a parlamentet.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vizsgálatának eredményét, melyet május közepén rendelt el a miniszter, ugyancsak a szocialista képviselő asszony ismertette szombati online sajtótájékoztatóján.

Kivizsgálják annak a 33 éves nőnek az esetét, akinek halálát Kásler szórakoztatónak nevezte

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az ATV Híradó megkeresésére azt közölte, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálatot rendelt el, annak az agyhártyagyulladásban elhunyt 33 éves nőnek az ügyében, akit halála előtt több kórház sem volt hajlandó fogadni. Az asszonynak krónikus betegsége nem volt, egy nap azonban fejfájás kezdte gyötörni, majd belázasodott, de nem köhögött.

Bangóé emlékeztetett, május 25-én Kásler Miklós azt felelte neki, nincs semmiféle összefüggés a járvánnyal kapcsolatos intézkedések és a haláleset között. A képviselő asszony úgy vélte, teljesen mindegy, hogy „a vírussal kapcsolatos elhibázott rendelkezések” vagy az egészségügy általános helyzetébe halt bele az édesanya,

mindkét esetben a területet felügyelő miniszter, azaz Kásler Miklós a felelős.

A szocialista politikus szerint ma Magyarországon súlyosan sérülnek a betegjogok, a páciensek sehova nem fordulhatnak, ahol jogaikat érvényesíteni tudnák.

Ezért Bangóné másodjára is benyújtotta azt a határozati javaslatát, mellyel az ilyen jellegű

egészségügyi felügyelet visszaállítását szeretné elérni,

illetve az ehhez kapcsolódó finanszírozási részeket a 2021-es költségvetésből is fedezné.

Ezen túlmenően a szocialista képviselő írásbeli kérdésben kéri ki, hogy kik vizsgálták az édesanya esetét, hogy miért következett be a tragédia, ezzel kapcsolatban megkeresték-e a családot, értesítették-e őket a vizsgálatról, annak eredményéről. Bangóné arra a kérdésre is választ vár, vizsgálta-e az NNK, hogy a beteg hazaküldése mennyivel csökkentette a túlélési esélyeit. Sőt, ő maga ki fogja kérni a miniszter által megkapott vizsgálati anyagot, mert – mondta – szükséges, hogy parlamenti képviselőként lássa, mi szerepel a dokumentációban.