A koronavírus-járvány ellenére is megnyílt a kutyahús-fesztivál a kínai Julinban

A koronavírus-járvány ellenére is megnyílt a kutyahús-fesztivál a kínai Julinban

Megnyílt hétfőn az elhíresült kutyahús-fesztivál a délnyugat-kínai Julinban annak ellenére, hogy a kínai kormány kampányt hirdetett az állatok jólétének védelmére, és azért, hogy csökkentse az új-koronavírus-járvány által előtérbe került közegészségügyi kockázatokat, aktivisták remélik, hogy a fesztivál napjai megvannak számlálva.

Az évente megrendezett tíznapos fesztivál több ezer látogatót vonz a városba, sokan közülük azért érkeznek, hogy ételkészítés céljára vásároljanak a ketrecekben sűrűn összezsúfolt állatokból.

"Remélem, hogy Julin az állatok érdekében, de az emberek egészsége és biztonsága érdekében is meg fog változni"

- hangoztatta Peter Li, a Humane Society International állatvédő csoport kínai szakembere.

Hatalmas közegészségügyi kockázatot jelent az, hogy engedélyezik a tömeges rendezvényeket a kutyahús kereskedelmére és fogyasztására zsúfolt piacokon és éttermekben egy fesztivál  nevében - tette hozzá a szakember.

A koronavírus, amely a feltételezések szerint a  denevérektől eredve lépett át egy közvetítő állat révén az emberre egy vuhani piacon, arra kényszerítette Kínát, hogy átértékelje az állatokkal való kapcsolattartását, és a kormány bejelentette, hogy betiltja a vadállat-kereskedelmet.

Áprilisban Sencsen volt az első város Kínában, amely betiltotta a kutyahús fogyasztását. A mezőgazdasági minisztérium a kutyákat az élőállat kategóriából átsorolta a házikedvenc kategóriába, de egyelőre nem világos, hogy ez miként hat a julini kutyahús-kereskedelemre.

Csang Csian-csian állatvédő aktivista szerint csak idő kérdése a fesztivál betiltása. "A húskereskedőkkel folytatott beszélgetéseink alapján úgy véljük, hogy a fesztivál szervezői közölték, a kutyahús-fogyasztás a jövőben tilos lesz" - mondta. De annak betartatása egy hosszú és nehéz folyamat lesz - tette hozzá.

(MTI)