Kormányszóvivő a BBC-ben: a magyar egészségügy jól helytállt a vírus támasztotta kihívásokkal szemben

Kormányszóvivő a BBC-ben: a magyar egészségügy jól helytállt a vírus támasztotta kihívásokkal szemben

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint az új típusú koronavírus okozta járvány világszerte a kormányok, helyi közösségek és gazdaságok stressztűrő képességének tesztje volt - írja az MTI.

Kovács Zoltán a BBC brit közszolgálati rádió közéleti-politikai programokra szakosodott négyes csatornájának hétfői magazinműsorában - amelyben mások mellett megszólalt Tony Blair volt brit miniszterelnök, Kevin Rudd egykori ausztrál kormányfő és Michelle Bachelet volt chilei elnök, az ENSZ emberi jogi főbiztosa is - kifejtette: a magyar egészségügyi rendszer jól helytállt a vírus támasztotta kihívásokkal szemben.

"Láttuk azonban a gyengeségeket is", a magyar egészségügy ugyanolyan felkészültségi problémákat tapasztalt, mint a többi európai egészségügyi ellátó szolgálat, beleértve például a felszereltségi hiányokat, és ezeket a tapasztalatokat, tanulságokat fel kell használni

- tette hozzá.

Kovács Zoltán szerint Magyarország készen áll erre. Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy a magyar kormánynak miért volt szüksége szélesebb körű felhatalmazásra a parlament részéről, az államtitkár azt mondta:

Orbán Viktor kormányának ereje abból ered, hogy immár tíz éve, az  utóbbi három kormányzati ciklusban folyamatosan hatalmas demokratikus mandátum áll mögötte, a kormánynak a parlamentben kétharmados "szupertöbbsége van".

Hozzátette: a vírus - elsősorban gazdasági - következményeivel szembesülve a hatékonyság, a kormány intézkedései az igazán beszédes tényezők.

A riporteri felvetette, hogy a járvány idején - miközben nagyon sokan elszegényedtek - a legnagyobb globális technológiai vállalatok jelentősen növelték bevételeiket. Arra a kérdésre, hogy a járvány nem teremtett-e megfelelő alkalmat a világ politikusai számára annak egyöntetű kimondására, hogy ez nem helytálló, Kovács Zoltán azt mondta: Magyarország az Európai Unió tagjaként minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy erre felhívja a figyelmet.

"Az elsők között vetettük fel, hogy az Európai Uniónak meg kell védenie magát az ilyen jellegű kihívásokkal szemben"

- tette hozzá.