Molotov-koktélt hajított egy házba, életfogytig tartó fegyházbüntetést kaphat

Molotov-koktélt hajított egy házba, életfogytig tartó fegyházbüntetést kaphat

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség vádat emelt egy 21 éves férfi ellen különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt - közölte az ügyészség honlapja.

A vádlott gyermekkorától ismerte a sértett férfit, többször járt annak miskolci házában és jól ismerte az épület belső elosztását. Arról is tudomása volt, hogy a férfi az édesanyjával és annak kiskorú fiával lakik együtt.

A vádlott 2018. május elején délután egy Miskolc külterületén lévő élelmiszerüzletben összetalálkozott a sértettel. Vita alakult ki közöttük, amely tettlegességig fajult. A sértett férfi ezután az egyik rokonához ment, majd délután hazatért saját házába, ahol rajta kívül édesanyja és a kiskorú fiú tartózkodtak.

Este a vádlott megjelent a háznál, és az egyik szoba földszinti, utcára néző üvegezett ablakát egy terméskővel bedobta. Magával vitt egy műanyag flakont, amelyben 1 liternyi benzin volt.

A flakonba egy rongyot tömött és a kanócul szolgáló részt öngyújtóval meggyújtotta, majd amikor az lángra kapott, bedobta a szobába.

A házban tartózkodók közül a vádlottal korábban vitába keveredett férfi hallotta az üvegcsörömpölést, ezért bement a szobába. Látta, ahogy az égő flakon berepült az ablakon és beleakadt a függönybe, majd az ablak alatt lévő összetolt fotelek karfáján megállt. Mire odalépett a tűz kialudt. A férfi azt is látta, hogy a vádlott kisétál a portáról és a ház előtt megáll az utcán egy fakaróval a kezében.

A férfi kiment a vádlotthoz, hogy felelősségre vonja. A vádlott azzal fenyegetőzött, hogy tényleg rájuk gyújtja a házat és megöli őt. Ezután a vádlott a férfira támadt és verekedni kezdtek. A zajra a kiskorú fiú is kijött a házból.

A „Molotov koktélként” összeállított eszköz alkalmas volt emberi élet kioltására is. A flakonból kilógó textília kis mértékben volt átitatva motorbenzinnel, ezért aludt ki a lángja.

Az ügyészség a büntetett előéletű, más ügyben kiszabott jogerős szabadságvesztés büntetését töltő vádlottal szemben – aki a vád tárgyát képező bűncselekményt korábbi felfüggesztett börtönbüntetés, illetőleg ellene folyamatban lévő más büntetőügy hatálya alatt követte el – életfogytig tartó fegyházbüntetést és mellékbüntetésként közügyektől eltiltást indítványozott.