A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szerint 100 ezer ember vesztette el munkáját az elmúlt hónapokban

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szerint 100 ezer ember vesztette el munkáját az elmúlt hónapokban

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint legalább 100 ezer ember vesztette el munkáját az elmúlt hónapokban  - írja az mfor.hu.

A lap szerint 100 ezerrel emelkedett a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon az elmúlt hónapokban, ugyanakkor megeshet a valóság ennél több is lehet, mivel nagyon sokan lehetnek olyanok, akik nem felelnek meg az álláskeresői státusz kritériumainak.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szerint 363 ezer 268 regisztrált álláskereső volt Magyarországon májusban, vagyis 32 ezer 534 fővel emelkedett a számuk egyetlen hónap alatt. Ugyanakkor némi enyhülés mutatkozik áprilishoz képest, akkor ugyanis 49 461-en jelentkeztek a munkaügyi hivataloknál a regisztráció és az álláskeresési járadék igénybevétele miatt.

Ha a járvány idejének egészét nézzük, akkor május vége és február vége között 99 268-an veszítették el a munkájukat hivatalosan. 

Az adatokból kiderül az is, hogy

  • 4000 fővel 72 ezerre emelkedett a szociális támogatásban részesülők száma előző hónaphoz képest,
  • 7000-rel többen élnek a semmiből, ellátás nélkül, már 159 ezren vannak,
  • a tartós munkanélküliek száma pedig 2000-rel 77 ezerre emelkedett áprilishoz képest.
  • A legnagyobb növekedés pedig a szakképzetlen állástalanoknál mutatkozott, ők 111 ezren voltak az áprilisi 103 ezer után.
  • A koronavírus-járvány első három hónapjában pedig 8614 dolgozót építettek le a vállalatok.