A rendvédelmiseknek ígért cafetéria emelés helyett eltörölték az azonnali kilépés lehetőségét

A rendvédelmiseknek ígért cafetéria emelés helyett eltörölték az azonnali kilépés lehetőségét

Nincs semmilyen információ a rendvédelmi terület dolgozóinak ígért cafetéria emelésről és a 14 éve változatlan illetményalapjuk szintén beígért tíz százalékos megemeléséről - írja a Népszava. 

Hosszú ideje hallgat a Belügyminisztérium a rendvédelmi terület dolgozóinak korábban megígért cafetéria emelésről és a 14 éve változatlan illetményalapjuk szintén beígért tíz százalékos megemeléséről. 

A koronavírus-járvány alatt az ún. gazdaságvédelmi akcióterv adózási változásainak egyik fontos eleme volt a SZÉP kártya keretének megduplázása. Ezáltal a költségvetési szerveknél dolgozók éves rekreációs kerete 200 ezer forintról 400 ezerre emelkedett.

Az erről érdeklődő szakszervezeteknek, a belügyi tárca közigazgatási államtitkára, Felkai László levélben azt mondta: „a kormányzati döntésnek megfelelő végrehajtás előkészítése folyamatban van." Azóta viszont nem történt semmi érdemleges az ügyben. 

A járvány alatt aztán pont a rendvédelemnek kellett kiemelt szerepet teljesítenie a járvány elleni védekezés miatt, ezért a legtöbben joggal számítottak arra, hogy ezt a plusz juttatást végül megkapják. Ám az utóbbi időben a szakszervezetek leveleire egyáltalán nem reagált a kormány. Sőt, a Belügyi Érdekegyeztető Tanácsot (BÉT) sem hívják össze, pedig ezt folyamatosan kérik a szakszervezetek.

A BÉT munkavállalói oldalának elnöke, Powell Pál a Népszavának úgy fogalmazott, amíg nincs kimondva az elutasítás, addig reménykednek, de ideje lenne tisztázni, hogy idén valóban számíthatnak-e a pihenésre költhető keret emelésére a rendvédelemben dolgozók, vagy csak jövőre. Ez utóbbi biztos, hiszen a következő évi költségvetés már eleve 400 ezer forintos cafetéria kerettel számol.

Ha a plusz juttatásról egyelőre meg is feledkezett a kormányzat más valamiről nem, ugyanis 

eltörölték az azonnali kilépés lehetőségét a rendvédelemben, amivel nagyon sokan éltek.

Ennek köszönhetően korábban, ha valaki visszavonta a kifogástalan életvitele ellenőrzéséhez való hozzájárulást, másnap már be sem kellett mennie dolgozni. A szigorítás lassítja a kilépést, de senki nem tudja, ennek lesz-e visszatartó hatása, vagy tovább fogy az eddig is alacsony létszám.