Több száz kollégiumi férőhelyet szüntet meg az ELTE

Több száz kollégiumi férőhelyet szüntet meg az ELTE

A Jobbik IT oktatási kabinetjének vezetője szerint ennek a döntésnek nagyon rossz következményei lehetnek.

A 444.hu kérdésére az ELTE megerősítette, hogy szeptembertől a 700 férőhelyes Kerekes utcai kollégiumot nem fogják igénybe venni, és a többi kollégiumban is csökkenhet a férőhelyek száma, mivel a szobákat átmenetileg mindenhol kétágyassá alakítják. 

Az előző tanévben mintegy 3200 kollégiumi férőhelyet biztosított az ELTE vidéki tanulók számára, ezen felül még további helyeket biztosítottak a külföldi diákok számára.  Az egyetem szerint a koronavírussal kapcsolatos szakértői előrejelzések miatt ősszel is szükség lehet a vírus elleni védekezésre, ezért a biztonsági intézkedésekre való felkészülésként elővigyázatosságból már most újra kell gondolniuk a hallgatóik kollégiumi ellátását a következő tanév elejétől.

Az intézmény ezért azt tervezi, hogy olyan rendszert alakítson ki, amely kellően rugalmas. Emiatt a jelenleg jellemzően három- és négyágyas szobákat ideiglenes jelleggel kétágyassá alakítják át, és a kapacitás 2 százalékának megfelelő mennyiségű üres szobát is fenntartanak egészségügyi célokból. Ősztől ezen kívül szabályozni fogják a közös használatú helyiségekben tartózkodók számát, illetve gyakoribb takarításokkal és fertőtlenítésekkel készülnek majd. 

Az ELTE válaszában írt arról is, hogy a jelentkezők számának bizonytalansága miatt a 700 férőhelyes Kerekes utcai kollégiumot 2020 szeptemberétől nem veszik igénybe. Ám fel vannak készülve arra is, ha rövid időn belül ismét emelkedni fog a szállásszolgáltatás iránt érdeklődők száma, ebben az esetben 2021 februárjától ismét üzembe helyezhetik a felújítás alatt lévő Kunigunda úti Kollégium B épületét. 

Mint kiderült, a vezetőség is számol azzal, hogy lehetnek olyanok, akiknek nem jut kollégiumi férőhely ősszel, mivel bevezetnek egy egyetemi lakhatási hozzájárulást: azoknak a hallgatóknak, akik szociális helyzetük nehézségeit a kollégiumi felvételi eljárás során igazolták, azonban kollégiumi férőhelyet nem kaptak és lakhatási hozzájárulásra nyújtottak be igényt, az őszi szemeszterben 20.000-40.000 Ft/fő/hó ösztöndíjat folyósítanak majd. 

A Jobbik IT oktatási kabinetjének vezetője lapunknak elmondta, hogy ennek a döntésnek nagyon rossz következményei lehetnek, ugyanis akár több diák is a halasztás mellett dönthet, azok után, ha nem tud kollégiumi férőhelyhez jutni.

"Sok diák nem engedheti meg magának, az esetleges támogatási ösztöndíj ellenére sem, hogy a pesti árakon 70-100 ezer forintos szobákat meg tudják fizetni." 

Hozzátette, hogy a koronavírus-járvány miatt több cég sem tudott lábra állni, ráadásul több vendéglátóipari egység is tartaléklángon működik, amelynek az az eredménye, hogy szinte alig van diákmunka a fővárosban. Márpedig így nehéz lesz finanszíroznia az egyetemistáknak a saját lakhatásukat a következő tanévben.