Meglepő fordulat, Trump és Maduro leülnének egymással tárgyalni

Meglepő fordulat, Trump és Maduro leülnének egymással tárgyalni

Nicolás Maduro venezuelai elnök kész tárgyalni Donald Trump amerikai elnökkel, ha kölcsönös tisztelet alapján zajlik a párbeszédük.

Maduro az AVN venezuelai hírügynökségnek hétfőn nyilatkozva mondta ezt. Úgy fogalmazott: ugyanúgy, ahogyan 2015-ben tárgyalt Joe Biden akkori amerikai alelnökkel, tárgyalhat Trumppal is.

"Amikor a szükség úgy hozza, kész vagyok eszmecserét folytatni Donald Trumppal kölcsönös tisztelet alapján"

- közölte Maduro.

Trump az Axios amerikai hírportálnak adott minapi interjúban azt mondta, hogy megfontolna egy tárgyalást Maduróval.

"Talán meggondolom... soha nem elleneztem találkozókat"

- fogalmazott. Az interjúban azonban semmiféle előfeltételt nem támasztott a megbeszélésnek. Hétfőn a Twitteren pontosította nyilatkozatát, megjegyezve:

csakis azért találkozna Maduróval, hogy megvitasson vele egyetlen kérdést, a távozását a hatalomból.

Az Axios szerint egy esetleges tárgyalás Maduróval teljes fordulat lenne a venezuelai elnök elmozdítását célzó "maximális nyomásgyakorlás" politikájában. Washingtoni vezetők, köztük Mike Pence alelnök és Mike Pompeo külügyminiszter rengeteg energiát fektettek Juan Guaidó ellenzéki vezető támogatásába, és Washington elismerte őt ideiglenes államfőnek.

A venezuelai belpolitikai és gazdasági válság tavaly januárban súlyosbodott, miután Guaidó - akinek parlamenti elnöki tisztségét a Maduro-kormányhoz hű legfelsőbb bíróság korábban megvonta - Venezuela ideiglenes elnökének nyilvánította magát. Azóta az Egyesült Államokkal az élen számos nyugati és térségbéli ország elismerte őt ebben a tisztségében arra az időre, amíg meg nem tartják a szabad választásokat. Maduro ennek ellenére meg tudta őrizni a hatalmát, nem utolsósorban a venezuelai hadsereg és kulcsfontosságú külföldi szövetségesei, köztük Kína, Oroszország, Kuba és Törökország támogatásának köszönhetően.

Az olajjövedelmeiből korábban meggazdagodó Venezuela az elmúlt években történetének egyik legsúlyosabb gazdasági válságában tengődik, amelyet tovább mélyít az egészségügyi rendszer szétesése és a gyógyszerhiány a koronavírus-járvány közepette.