A szociális dolgozók járvány elleni küzdelmét tényleg semmibe veszi a kormány

A szociális dolgozók járvány elleni küzdelmét tényleg semmibe veszi a kormány

Ahogy az ismert, az egészségügyi dolgozók egy része július 1-től bruttó 500 ezer forint jutalomban részesül, azonban a szociális dolgozók, konkrétan az idősotthonokban dolgozók ebbe a körbe nem kerültek bele. Az amúgy is méltatlanul keveset kereső szociális dolgozók egyetlen reménye, hogy az intézményi fenntartók valamit tudnak nekik segíteni. 

Csakhogy a 24.hu körkérdésére egyetlen olyan válasz sem érkezett, hogy az idősotthonok fenntartói saját hatáskörben megadnák az 500 ezer forint jutalmat. Inkább az derült ki, hogy noha valamennyi pénzt próbálnak kigazdálkodni, vannak intézmények, ahol erre biztosan nincs fedezet. Olyan is akad, ahol szó sincs jutalomról, sőt a szokásos évi juttatás is bizonytalanná vált.

Győrben 110 ezer, Budapesten 100 ezer forint egyszeri juttatást kapnak a szociális dolgozók - de legalább ezekben a városokban született döntés. 

A KSH legfrissebb adatai szerint márciusban 400 400 forint volt a bruttó átlagkereset Magyarországon, azoknál az intézményeknél, amelyek a 24.hu-nak válaszoltak, ettől jócskán elmaradnak a keresetek. Edelényben 33 szakdolgozó tevékenykedik, havi bruttó átlagkeresetük 303 513 forint, amiben benne van a besorolási béren kívül az ágazati pótlék, illetve akinek jár, annál az egészségügyi pótlék is. Érdről részletezés nélkül azt írták, bruttó 313 824 forint az átlagkereset náluk.