Jobbik: elfogadhatatlan, hogy aktív minisztereket nevezzenek ki egy alapítvány kuratóriumába tagnak

Jobbik: elfogadhatatlan, hogy aktív minisztereket nevezzenek ki egy alapítvány kuratóriumába tagnak

Az egyetemi autonómiát és az akadémiai szabadságot az alapítványi rendszer bevezetése mellett sem sértő struktúra kialakítását sürgette sajtótájékoztatóján Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Közölte: a napokban benyújtott törvénymódosító indítványa a hat korábban átalakított intézmény és a Színház- és Filmművészeti Egyetem esetében is azt javasolja, hogy az alapítvány vezető testületébe csak a rektor és a dékánok kerüljenek be, kormányzati kinevezettek ne.

Szerinte elfogadhatatlan, hogy aktív minisztereket nevezzenek ki egy alapítvány kuratóriumába tagnak, ahogy az is, hogy tarthatatlanul rövid idő áll rendelkezésre az intézmények alapítványi rendszerhez átalakítására.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy a Jobbik szerint a kormány feladata biztosítani, hogy mindenki hozzáférjen a kultúra gyümölcseihez, ehhez pedig a terület kiemelt támogatására van szükség, nem arra, hogy kormányzati kinevezettek irányítsák az egyes intézményeket.

Megjegyezte: pártja a kultúrát kiemelten támogatandó területnek tekinti, ugyanakkor nem kívánnak a művészet szabadságába beleszólni, mert az

"a legsötétebb kommunista időket idéző gyakorlat".