Dzsudzsák azért is kapott diplomata-útlevelet, hogy sikeresen szerepeljen

Dzsudzsák azért is kapott diplomata-útlevelet, hogy sikeresen szerepeljen

Folytatódik a Dzsudzsák-saga - a magyar futball-válogatott csapatkapitánya most már az egymásnak ellentmondó kormányzati kommunikációs panelek szerepelője lett. 

Beszámoltunk arról, hogy néhány napja a Külgazdasági és Külügyminisztérium egyik államtitkára, Magyar Levente azt a választ adta egy ezt firtató írásbeli kérdésre, hogy

"Dzsudzsák Balázs a magyar nemzeti labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, és igen, ezáltal méltó és érdemes a diplomata-útlevélre".

„Kizárólag utazásának időtartamára érvényes diplomata-útlevelet kaphat az a személy is, aki a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke vagy a külpolitikáért felelős miniszter megbízásából diplomáciai küldetéssel utazik külföldre, továbbá az, akinek az útlevéllel történő ellátását rendkívül indokolt esetben az irányítást (felügyeletet) gyakorló miniszter javaslatára a külpolitikáért felelős miniszter engedélyezte”.

Brenner Koloman erre a jogszabályi idézetre hivatkozva tette fel a kérdést, hogy Lénárd András, a Tiltott Csíki Sört gyártó székelyföldi cég, a Pityóka Gyár Srl. vezetője, valamint Dzsudzsák Balázs futballista esetében mi indokolja a diplomáciai küldetés tényét és mi garantálja, hogy csak az ezzel összefüggő utazás időtartama alatt rendelkeznek a nevezett személyek érvényes diplomata-útlevéllel.

(A külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvény 12. paragrafusa foglalkozik a diplomata útlevéllel. Az első pontban konkrétan felsorolják azokat, akik kaphatnak ilyen okmányt, a második pontban pedig a fenti körülmény kerül rögzítésre.)

Magyar Levente - szintén egymondatos - válaszában most sokkal pragmatikusabb volt:

"azok a magyar vállalkozók és sportolók kaptak diplomata útlevelet, akiknek sikeres munkájához és szerepléséhez az segítséget jelent".

Emlékezetes, Dzsudzsák Balázs hazaérkezését követően Orbán Viktor Facebook-oldalán jelent meg róla egy fotó, ami egyben azt is leleplezte, hogy a játékos nem tartotta be a kéthetes házi karantént, ugyanis egy kávézó teraszán ült. Később Szijjártó Péter külügyminiszterrel együtt nézett meg egy zárt kapus mérkőzést, maszk nélkül, holott akkor még az egész ország a különböző tiltásokról és a védekezésről szólt.