Aláírásgyűjtés indult a KATA megváltoztatása ellen

Aláírásgyűjtés indult a KATA megváltoztatása ellen


A kisadózás "igazságos és méltányos szabályozás elérése érdekében" online petíciót indított a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete.

Közleményükben úgy fogalmaznak: A katázás szigorítási szándéka azért állhatott elő, mert sajnos a kormány nem értette meg, hogy a munkaviszony és a vállalkozási/megbízási jogviszony jelenleg nem választható szét. 

Eljött az ideje, hogy erről Magyarországon részletes jogszabályi definíció készüljön, amire eddig se a Nemzetgazdasági Minisztérium, se a Pénzügyminisztérium nem volt hajlandó, az erre vonatkozó megkereséseink ellenére sem.

Az MKOE szerint a COVID-19 járvány alatt kiderült, hogy még több olyan munkakör van, aminek az ellátásához nincs szükség a - fiatalok körében amúgy is elavultnak tartott - munkaviszonyra. A 3 millió forintos határral és a többes katázás betiltásával a kormány ellehetetlenítené azokat is, akik soha sem álltak munkaviszonyban, viszont természetszerűleg nagyobb megrendelőket, ügyfeleket szolgálnak ki.

Lábon lövi magát a kormány a KATA pluszadójával

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) szerint rossz döntés volt a a kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA) módosítani. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy a kormány előterjesztése alapján úgy változik a KATA, hogy a hárommillió forint feletti éves jövedelem esetén - ha ugyanaz a számlák kibocsátója -, akkor 40 százalékos adót kell fizetni a hárommillió forint feletti részre.

 

A fűnyíró elven működő büntetőadó súlyos hiba! 


- figyelmeztetnek a könyvelők. Egyesületük szerint ha a javaslat így marad, az a gazdaságfehérítő intézkedések terén visszalépésként értékelhető, aminek következtében - főleg a fiatalok körében - fokozódhat az elvándorlás, miközben a számlágyárakat ismét "helyzetbe hozza" a kormány.