Tagadják az oroszok, hogy fizettek volna az amerikai katonák megöléséért

Tagadják az oroszok, hogy fizettek volna az amerikai katonák megöléséért

Az amerikai hírszerzés hamis hírének minősítette, és éles szavakkal elítélte szombaton az orosz külügyminisztérium a The New York Times (NYT) című amerikai lap előző napi cikkét, amely szerint Oroszország titokban pénzjutalmat ajánlott afgán lázadóknak a nemzetközi békefenntartó koalíció katonáinak megöléséért.

"Ez a primitív információs szemét szemléletesen mutatja az amerikai hírszerzés propagandistáinak alacsony szellemi képességeit, akik ahelyett, hogy valamilyen hihetőbb elmeszüleménnyel állnának elő, ilyen ostobaságot agyalnak ki. De mit is lehet várni attól a hírszerzéstől, amely hatalmasat bukott a 20 éves afganisztáni háborúban?" - nyilatkozott az orosz külügyi tárca a TASZSZ hírügynökség megkeresésére.

Az amerikai lap hivatalos forrásokra hivatkozó cikke szerint az amerikai hírszerző szolgálatok arra a következtetésre jutottak, hogy az orosz hadsereg pénzjutalmat ígért a tálib lázadókkal kapcsolatban álló fegyvereseknek a nemzetközi koalíció amerikai és más nemzetiségű katonáinak megöléséért cserébe. A lap azt írta, hogy egy orosz katonai felderítő szolgálat, amelynek köze volt európai merényletkísérletekhez is, tavaly fejpénzt ígért a koalíciós erők katonái ellen elkövetett sikeres merényletekért.

A lap szerint iszlamista lázadók vagy velük szoros kapcsolatban álló fegyveres bűnöző elemek állítólag vérdíjra tettek szert ilyen módon.A Fehér Ház, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzeti Hírszerzés Igazgatójának hivatala a Reuters megkeresésére elzárkózott a lapjelentés kommentálásától. A NYT szerint Donald Trump elnököt tájékoztatták a hírszerzés értesüléséről, és a Fehér Ház jelenleg fontolgatja, hogy milyen válaszlépéseket tegyen Oroszország ellen. Nem világos, hogy az afganisztáni harcokban tavaly megölt 20 amerikai katona közül melyek halálát hozzák összefüggésbe a vérdíjjal.

Az orosz külügyminisztérium válaszában azt is állította, hogy az amerikai hírszerzésnek köze van az afganisztáni kábítószer-kereskedelemhez. Az orosz tárca szerint "régóta köztudott", hogy az amerikai hírszerzés egyes tagjai fizetnek a lázadóknak azért, hogy átengedjék a kábítószer-csempész karavánokat, és ehhez az amerikai adófizetők más célra szánt pénzeit használják fel.

Az orosz külügy feltevése szerint ezek az akciók azzal állhatnak összefüggésben, hogy az amerikai hírszerző szolgálatoknak "nincs ínyére az orosz és amerikai diplomácia közös erőfeszítése az afgán kormány és a tálibok közötti béketárgyalások elindítására". "Érthetőek az érzelmeik, nem akarják elveszíteni a balkézről szerzett jövedelemforrásokat" - olvasható az orosz külügyi nyilatkozatban.