Egy francia különleges rendőri egység drogot és pénzt lopott a dílerektől

Egy francia különleges rendőri egység drogot és pénzt lopott a dílerektől

Őrizetbe vett hat rendőrt a Párizzsal határos Seine-Saint-Denis megye különleges biztonsági egységénél a francia rendőrség felügyeleti szerve, az IGPN, kábítószer birtoklása és lopás gyanúja miatt - tudatta a párizsi prefektúra.

Didier Lallement, Párizs prefektusa a közlemény szerint elrendelte annak a teljes külvárosi rendőri egységnek az átszervezését, amelyhez a hétfőn letartóztatott rendőrök tartoznak.

A vád alá helyezett rendőröket kábítószer birtoklásával és lopással vádolják.

A Le Monde című napilap szerdán azt írta, hogy a hat rendőr hét eleji őrizetbe vétele csak a "jéghegy csúcsa", miután a Bobigny ügyészség utasítására a rendőrség felügyeleti szerve mintegy húsz vizsgálatot indított Seine-Saint-Denis megyében, s ezekben több tucat rendőr lehet érintett.

Az egy évvel ezelőtt elindított nagyszabású nyomozás fényt derített arra, hogy a rendőrök feltételezhetően meglopták a helyi kábítószer-kereskedőket és hamis jegyzőkönyveket írtak.

A rendőrök nemcsak kábítószert, hanem nagy mennyiségű összegeket is eltulajdonítottak.      

Az IPGN egyéves nyomozása - amelynek során a rendőröket lehallgatták - egy szervezett rendszert derített fel, s húsz esetben indított vizsgálatot.

A különleges egységet 2008-ban Nicolas Sarkozy akkori belügyminiszter hozta létre az északi párizsi elővárosok rendfenntartására, ahol jelentős az elsősorban kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos helyi bűnözés. Ez a 150 tagú rendőri brigád a felelős az elővárosi zavargásokkor is a rend helyreállításáért.