ÁSZ: szabályszerűen működött a Jobbik pártalapítványa

ÁSZ: szabályszerűen működött a Jobbik pártalapítványa

A Jobbik Magyarországért Mozgalom pártalapítványa kialakította a szabályszerű gazdálkodás feltételeit, 2017-2018-ban könyvvezetése és gazdálkodása során betartotta a jogszabályi előírásokat - közölte az Állami Számvevőszék csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint lezárult a 2011-ben alapított Jobbik Magyarországért Alapítvány ellenőrzése. A szervezet célja "a politikai kultúra fejlesztése a magyar nemzettudat, a nemzeti elkötelezettség és a keresztény identitás jegyében". Legfőbb döntéshozó és kezelő szerve az elnökkel és három taggal működő kuratórium volt.

A pártalapítvány 2017-ben 266,2 millió, 2018-ban 270,2 millió forint költségvetési támogatásból gazdálkodott, az ellenőrzött években vállalkozási tevékenységet nem folytatott - ismertette az számvevőszék.

Hozzátették: az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy az alapítvány kialakította a szabályszerű gazdálkodás feltételeit. Az alapító okirata és a gazdálkodással összefüggő szabályzatai összhangban voltak a jogszabályi előírásokkal, ez megteremtette a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodás alapjait.

2017-2018-ban - folytatta az ÁSZ - szabályszerű volt a kapott költségvetési támogatások számviteli nyilvántartása, elszámolása, valamint a pártalapítvány által nyújtott támogatások és a ráfordítások elszámolása is.

A pártalapítvány 2017-2018-ban a jogszabályi előírások szerint elkészítette a tevékenységéről szóló éves jelentéseket és az éves számviteli beszámolóit, eleget tett a beszámolók letétbe helyezési kötelezettségének, továbbá közzétette a 2017-2018. évi éves jelentéseit - írták.

Az ellenőrzés megállapításai alapján az ÁSZ a pártalapítvány kuratóriumi elnöke részére javaslatot nem is fogalmazott meg.