Soha el nem hangzott Schiffer-idézettel kampányol a Jobbik ellen a Mi Hazánk

Soha el nem hangzott Schiffer-idézettel kampányol a Jobbik ellen a Mi Hazánk

„Inkább a tőlem fényévekre álló Mi Hazánk, mint az elvtelen Jobbik”

- idézi a Mi Hazánk nevű párt reklámja Schiffer András ügyvédet, volt LMP-s országgyűlési képviselőt, miután az interjút adott a párthoz közel álló elemi.hu-nak, azon belül is Gabay Dorkának, aki a mozgalom előtt még a Fidesz és a kormány lapjaként működő Magyar Időkben volt a Jobbik támadására beállított újságíró.

Csakhogy Schiffer András soha nem mondott ilyet.

A hamis idézet már az interjú címében is szerepelt, de legalább idézőjel nélkül. Schiffer ugyanis jelentős távolságtartással írta körbe politikai kritikáját, és abban a Jobbik neve el sem hangzott.

Ehhez képest a Mi Hazánk által terjesztett grafikán már konkrétan idézőjellel szerepel a fenti mondat, tehát a pártlap és a párt sajtósai először a saját ízlésük szerint foglalták össze egy interjúalany gondolatait, majd ezt a könnyű fogyaszthatóság érdekében egymondatossá gyúrták, és odatették Schiffer fotójára, mintha ő mondta volna. Ez ebben a formában nyilvánvalóan hamis és megtévesztő.

Nem sokkal később már Schiffer is érezte, hogy rossz kezekbe csapott, visszaéltek bizalmával és olyan szavakat adtak a szájába, amiket ő maga soha nem mondott.

Csütörtökön Facebook-posztban magyarázkodott, mint fogalmazott,

„Ha valaki veszi a fáradtságot és el is olvassa az interjút, meggyőződhet róla, hogy a címben szereplő mondat tőlem nem hangzott el.”

Az ügyvéd azt írta, a következő években egyetlen párt reklámjában sem szeretne szerepelni, illetve erre egyetlen pártnak sem adott engedélyt.