Orbán: a kormány ne nyaralgasson, hanem figyeljen

Orbán: a kormány ne nyaralgasson, hanem figyeljen

Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában kijelentette a koronavírusról, hogy

„A siker kulcsa bennünk van. A járvány első hullámával szemben győzelmet arattunk. Azt kell a magyaroknak most megérteni, hogy ez egy szakaszgyőzelem. Nem a háborút nyertük meg, csak egy csatát. Nincs vakcina, tehát nem tudjuk magunkat beoltatni, hogy ne kapjuk el a fertőzést. Mivel az országot nem tudjuk kiszakítani Európából, és nem is akarjuk, ezért a környező országok hatással vannak ránk."

A miniszterelnök arra kérte a magyarokat, hogy ne külföldre, hanem inkább például a Balatonra menjenek nyaralni. 

"Emberek fürdőnadrágban, bikiniben, fagylalt, lángos, az ember úgy érzi, kitört a szabadság, ez részben így is van, de őrizzük meg az óvatosságot. A kormány pedig ne nyaralgasson, hanem figyeljen."

Migráció, EU

"Arra kell törekednünk, hogy a migráció felerősödése ne veszélyeztesse a magyar egészségügyi helyzetet."

Eddig azt gondoltuk, hogy a migráció csak a közbiztonsági helyzetet rontja le, de a hagyományos migránsútvonalak mentén fekvő országokban nő a fertőzések száma, Orbán szerint a határvédelem egyben egészségügyi védelem is.

Benne van a dolgok sűrűjében:

„Azt gondolják a magyar emberek, nyugaton biztos jobban mennek a dolgok. De ha az ember, úgy mint én, benne van a dolgok sűrűjében, látja, hogy nem így van. Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, nálunk, a pénzügyek sokkal inkább rendezettek, a gazdaság versenyképes. Az igaz, hogy volt 40 egynéhány évig kommunizmus, ami kifosztott bennünket, ezért szegényebbek vagyunk, mint a nyugatiak.

Egy baj azért akad:

„A magyar emberek nem igazán, vagy nagyon lassan realizálják, hogy az egész közép-európai térség helyzete megváltozott: pénzügyeink rendezettebbek, egy baj van: szegényebbek vagyunk, de ennek történelmi oka van."

Késhegyre menő viták:

„Ne legyünk balekok. Áll is a bál Brüsszellel, késhegyre menő viták zajlanak Európában a gazdaság újraindításának kérdésében."

Ennek ellenére ő nyugodt, mert a parlament ma elfogadja a 2021-es költségvetést, stabil tényekkel és számokkal: komoly járványügyi alap, gazdaságvédelmi alap, mindkettő jól fel van töltve. Beruházások is megvalósulnak.

Ellenzék

Szó esett az MSZP kamumentős videójáról is, ami Orbán véleménye szerint az elmúlt 30 év erkölcsi mélypontja. Azt pedig végképp nem érti, "hogy kilopkodják a postaládákból a konzultációs kérdőíveket".

Németország

A németek vették át az EU soros elnökségét, Orbán kijelentette, együtt tudunk működni velük, ha fair elbánást kapunk a most zajló vitákban. Egy dologban viszont nem: ez a menekültügy. Bár próbálkozik, de

"a tüzet meg a vizet nehéz egyesíteni".

A németek migrációval próbálják megoldani a demográfiai problémáikat, de nekünk magyar gyerekek kellenek, nem migránsok.