Nem lepte meg a SZFE hallgatóit és művészeit a kormánytöbbség döntése

Nem lepte meg a SZFE hallgatóit és művészeit a kormánytöbbség döntése

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói, színészek, művészek, illetve civil támogatók tüntettek a Kossuth téren, hogy tiltakozzanak a kormánynak az SZFE modellváltásáról szóló törvénytervezet megszavazása ellen. A jellegénél fogva is rendhagyó demonstráción először Csernai Mihály, az SZFE hallgatói önkormányzatának elnöke olvasta fel az öt pontos követelésüket.

  • A Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusa által jogszerűen és demokratikusan megválasztott Upor László egyetemi tanárt kinevezik az egyetem rektorává. A jogfolytonosság elve alapján Upor László mandátuma lejártáig, vagyis a modellváltás alatt és után is az egyetem rektora marad. A rektort a modellváltás után is az egyetem szenátusa választja demokratikus úton, a Szervezeti és Működési Szabályzatban foglaltak szerint.
  • Az alapítvány nevébe visszakerül az „Egyetem” szó, a következőképpen: „Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítvány”. Az alapítvány alapítói joga nem kerülhet át az államtól az alapítványhoz. Az Egyetem alapító okiratát és módosításait az Egyetem jelenlegi szenátusával egyetértésben kell elfogadni.
  • A szenátus jelenlegi létszáma nem csökkenhet, jogkörei nem sérülhetnek. Az Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatát és módosításait a szenátus a fenntartó jóváhagyása nélkül fogadja el.
  • Az öttagú kuratóriumba három tagot az egyetem szenátusa, két tagot a minisztérium jelöl. A kuratóriumnak nem lehet vétójoga a szenátus döntéseivel szemben. A kuratóriumi tagok mandátuma öt évre szól.
  • Az állam nem vonulhat ki az egyetem finanszírozásából. Az egyetem rövid, közép- és hosszú távú fenntarthatóságára is kiterjedő hatástanulmány részletes eredményét a törvényjavaslat benyújtása előtt nyilvánosságra hozzák. Az ösztöndíjas hallgatói helyek száma és az ösztöndíjak reálértéke hosszú távon sem csökkenhet. Ennek a fedezetét az állam célhoz kötötten biztosítja. A közalkalmazotti státusszal járó financiális juttatások és jogi védelmek hosszú távon sem sérülhetnek.

Szerintem a kormány most valóban hallhatja a hangunkat 

- mondta Tamara, aki első éves és színművészetet hallgat az egyetemen.

Közben a színpadon énekeltették a megjelenteket népzenével, dalokkal, mondókákkal. Az egyetem diákjai pedig kiosztották, a Szomorú vasárnap című dal átköltött, pontosabban aktualizált szövegét, amely úgy szólt, hogy 

“Szomorú délelőtt száz merész diákkal/Vártalak kedvesem valódi vitával/Álmokat kergető pénteken délelőtt/Kérésed hintája nélküled visszajött”. 

Ezzel utaltak Palkovics László ITM-miniszterre aki az SZFE-delegációval lefolytatott tárgyalás után azt mondta, azt hitte, énekelni fognak a diákok. 

Én inkább abban bízom, hogy megbuknak

- mondta a rendezvényen megjelent Karácsony Gergely főpolgármester arra kérdésünkre, hogy a kormány vajon oda figyel a művészek kéréseire. Szabó Tímea a Párbeszéd képviselője szerint a kormány javaslata egy újabb merénylet az egyetemi autonómia megszüntetése érdekében.

Tűrhetetlen amit a Fidesz kormány művel a felsőoktatással. Aki ezt megszavazza, az az oktatás jövőjét teszi tönkre.

- mondta az ellenzéki politikus.

Az SZFE alapítványi irányításába kerüljenek bele az intézményvezetők és a rektor, tehát ne történjen meg az újra, amit a hat másik egyetem esetében láttunk, mert Csányi Sándor OTP vezérnek nincs sok köze a soproni egyetemhez, mégis ő lett a kuratórium elnöke, de ugyanez a helyzet a győri egyetem kuratóriumába bekerült Szijjártó Péter külügy és külgazdasági miniszter, vagy a miskolci egyetemen Varga Judit igazságügyi miniszter esetében is.

- mondta Brenner Koloman, a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

A Kossuth téren megjelent ellenzéki politikusok ezután bementek a parlament épületébe, mert döntést kellet hozni a kormány javaslatáról. Az előterjesztést végül simán megszavazta a kormánytöbbség.

Igazából akkor lepődtünk volna meg, ha azok a demokratikus eszközök amelyekkel megpróbáltuk jobb belátásra bírnia  a kormányt az igazából célba ért volna

- mondta Fullajtár Andrea színművésznő. Szerinte most senki sem tudja, hogy a gyakorlatban hogyan fog majd kinézni az alapítványi irányítás. Bodor Panna, aki színházi dramaturg szakon végzett az egyetemen, úgy vélte, a kormánypártok döntése után nagyon nehéz lesz majd a szakmai együttműködés a Fidesz kormány által kinevezett kurátorokkal.

Az előzmények alapján nem túl biztató a helyzet. Semmilyen garancia nincs arra, hogy megmaradhat a szakmaiság, illetve az SZFE művészi értékei.

A művészek demonstrációjának "első figyelmeztetés" volt a címe, de szervezők szerint biztos, hogy nem az utolsó figyelmeztetés volt az átalakítás elleni lezajlott tüntetés.

Már az első, a Színház- és Filmművészeti Egyetem épülete előtt néhány száz fős demonstráción is aránytalanul nagy volt a rendőri készültség. Másnap megkérdeztük a rendőrséget, hogy miért volt szükség ilyen demonstratív megjelenésre, de többször érdeklődésünk ellenére sem kaptunk semmilyen választ a BRFK-tól. A mostani Kossuth téri demonstráción több mint ezren vettek részt, de a készenléti rendőrök ezúttal is jóval többen várakoztak a rakparton bevetésre készülve.