200 ezer embert helyeztek karantén alá Spanyolországban, mert megnőtt a fertőzöttek száma

200 ezer embert helyeztek karantén alá Spanyolországban, mert megnőtt a fertőzöttek száma

A spanyolországi Katalóniában szombaton elrendelték mintegy 200 ezer ember vesztegzár alá helyezését a Lleida (spanyolul Lérida) város körüli térségben, miután a nyaralási szezon kezdetével számottevően megnőtt a fertőzöttek száma.

"Döntöttünk a (Barcelonától 150 kilométerre nyugatra fekvő) del Segria övezet elkülönítéséről, mert a térségben jelentősen megnőtt a Covid-19-fertőzések száma"

- közölte Quim Torra katalán elnök.

A szombat délben életbe léptetett rendelkezések értelmében senki nem léphet be a városba és környékére, és az ott élők sem hagyhatják el a lezárt területet. A rendelkezés alól kivételt kapnak azok, akik dolgozni járnak. A helyben élők szombaton 16 óráig kaptak haladékot arra, hogy visszatérjenek lakhelyükre. A rendőrség ellenőrzőpontokat állított fel az utakon.

A lap idézi Alba Verges katalán egészségügyi minisztert, aki elmondta, hogy az érintett területen belül egyelőre nem rendelnek el kötelező kijárási korlátozást, de arra kérik az embereket, hogy maradjanak otthon, ne találkozzanak másokkal, halasszák el családi összejöveteliket is.

A karantén elrendeléséről az után döntöttek a helyi hatóságok, hogy a héten 128-ról 365-re emelkedett a naponta regisztrált új fertőzöttek száma.

A városban jelenleg 28 embert ápolnak kórházban Covid-19 miatt. Hatan intenzív osztályon fekszenek. Spanyolországban a járvány kezdete óta 250 ezer ember kapta el a SARS-CoV-2-vírust, és 28 300 ember halt meg Covid-19-ben.

Spanyolországban két hete oldották fel a tartományok elhagyására vonatkozó kijárási korlátozásokat. Spanyolország június 21-én oldotta fel a belépési tilalmat a Schengen-övezet országai és Nagy-Britannia állampolgárai előtt, és szombaton nyitotta meg a határait 12 újabb ország előtt.

A világjárvány által egyik legsúlyosabban érintett országban, Spanyolországban a Covid-19-betegségnek 28 385 halálos áldozata van. A hatóságok úgy vélik, hogy háromhavi szigorú karanténnal sikerült megfékezni a járványt.

(MTI)