Megosztotta az F1-es pilótákat a Black Lives Matter támogatása

Megosztotta az F1-es pilótákat a Black Lives Matter támogatása

Az F1-es mezőny politikailag legaktívabb tagja egyértelműen Lewis Hamilton, többször is határozottan kiállt a Black Lives Matter mozgalom mellett, sőt, a RacingLine szerint egy értekezleten közölte pilótatársaival, ha csendben maradnak a rasszizmus elleni harcban, alapvetően bűnrészessé válnak.

A hatszoros világbajnok Londonban egy tüntetésen is részt vett:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Went down to Hyde Park today for the peaceful protest and I was so proud to see in person so many people of all races and backgrounds supporting this movement. I was proud to be out there acknowledging and supporting the Black Lives Matter movement, and my black heritage. I was so happy to see people of all ages, sporting Black Lives Matter signs and saying it just as passionately as I was. I was also happy to see so many white supporters out there today in the name of equality for all. It was really moving. I’m feeling extremely positive that change will come, but we cannot stop now. Keep pushing. #blacklivesmatter ✊🏾 📸 @spinzbeatsinc

Lewis Hamilton (@lewishamilton) által megosztott bejegyzés,

A versenyzők abban mind egyetértettek, hogy az "End Racism" feliratú pólóban legyenek a rajtrácson, de a letérdelést, amivel a BLM-mozgalom támogatását fejeznék ki, többen is megtagadták.

Sajtóinformációk szerint néhány versenyző kiakadt azon, hogy Hamilton gyakorlatilag a hallgatásukat rasszista nézetek támogatásával teszi egyenlővé. Kevin Magnussen például így fogalmazta meg a helyzetet:

“Le fogok térdelni, de nem azért, mert támogatnám a Black Lives Matter mozgalmat, hanem inkább azért, mert támogatni akarom azon mozgalmat, amely világszinten küzd a rasszizmus és diszkrimináció ellen. Remélem, hogy egyetlen csoport vagy szervezet sem sajátítja ki ezt magának.”

Hamilton azt, hogy nem minden riválisa ereszkedik féltérdre, szombaton kommentálta: 

“Mindannyian tudjuk, hogy adott a probléma, szóval nincs szükség arra, hogy holnap (vasárnap) meg is tapasztaljuk annak bebizonyítását, hogy adott a probléma.”

Charles Leclerc abban hisz, hogy a viselkedés többet számít: 

„Én abban hiszek, hogy a tények, és a mindennapi viselkedésünk többet számít, mint ezek a formális gesztusok, amelyek igen vitatottak lehetnek bizonyos országokban. Én nem fogok térdelni, de ez nem jelenti azt, hogy én kevésbé lennék elhivatott a rasszizmus elleni harcban."

Max Verstappen is megindokolta, hogy miért nem térdel le:

„Nagyon elkötelezett vagyok az egyenlőség és a rasszizmus elleni harc iránt. De hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a joga ahhoz, hogy úgy fejezze ki magát, ahogy szeretné. Én nem fogok letérdelni ma, de tisztelek és támogatok minden versenyzőt – a döntésüktől függetlenül.” 

Mellettük további négy, tehát összesen hat pilóta döntött úgy, hogy állva maradnak: Kimi Räikkönen, Carlos Sainz, Daniil Kvyat, Antonio Giovinazzi.

Maga a Formula-1 a #WeRaceAsOne kampánnyal szállt szembe a rasszizmussal, a csapatok közül leglátványosabban a Mercedes lép fel, közvetlenül a szezon rajtja előtt az ezüst színt feketére cserélték az autóikon:

Introducing our new 2020 livery 🖤 A pledge to improve the diversity of our team and our sport, and a signal of the Team’s commitment to fighting racism and discrimination in all its forms.

Közzétette: Mercedes-AMG Petronas Formula One Team – 2020. június 29., hétfő

A versenyről itt írtunk:

Dráma, büntetések, biztonsági autó, Bottas-győzelem és Norris dobogó

A járványszünet után visszatérő F1 rendkívül izgalmas futamot hozott össze Ausztriában. A start előtt változott a rajtrács, Lewis Hamilton a 2. helyett csak az 5. pozícióból indulhatott, 3 rajthelyes büntetést kapott az időmérőt követően a sárga zászló figyelmen kívül hagyásáért. A rajt sima volt, a 3.