Járványgócot fedeztek fel egy mezőkövesdi iskolában

Járványgócot fedeztek fel egy mezőkövesdi iskolában

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) keddi közlése szerint a Covid-19 fertőzés "halmozódását" észlelte a helyi járványügyi hatóság egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei oktatási intézményben. Később Müller Cecília országos tiszti főorvos megerősítette, hogy Mezőkövesdről van szó.

A közlemény szerint a néhány nappal ezelőtt megbetegedett pedagógus esetében a kontaktkutatás kiderítette, hogy nagy valószínűséggel egy korábbi, zártkörű értekezleten fertőződhetett meg.

A kontaktok körében eddig elvégzett PCR laboratóriumi vizsgálatok 21 embernél pozitív eredménnyel zárultak.

A járványban Borsod megyeiek mellett egy Heves megyei lakos is érintett - tették hozzá. Jelenleg három embert ápolnak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház infektológiai osztályán. A szükséges járványügyi intézkedések megtörténtek; a szoros kontaktok járványügyi megfigyelés alatt állnak, jelenleg nem hagyhatják el otthonukat.

Valamennyi fertőzött beteget elkülönítették, azok, akiknél jelentkeztek a tünetek, kórházban, illetve otthonukban vannak.

Az NNK az eset kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a járványügyi készültség érvényben van, és a fertőzés terjedésének megakadályozását célzó megelőző szabályok betartása kiemelten fontos magunk és mások védelme érdekében.