768 ezer forintba került a rendőrségnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem első demonstrációja

768 ezer forintba került a rendőrségnek a  Színház- és Filmművészeti Egyetem első demonstrációja

Június 22-én tiltakoztak először a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) épülete előtt. A legfeljebb másfél száz részt vevő, az SZFE hallgatói, tanárok, színészek, rendezők, írók, dramaturgok az egyetem alapítványi működtetése ellen tiltakoztak. Utóbb kiderült hiába.

Tekintve, hogy művészek alkották a résztvevők túlnyomó többségét, így senki sem gondolhatta komolyan, hogy bármiféle rendbontás lenne, de a rendőrség mégis nagy erőkkel vonult a helyszínre. Többen meg is jegyezték, hogy ekkora demonstratív rendőri megjelenést egy ilyen rendezvényen, utoljára a Gyurcsány kormány idején lehetett tapasztalni és sokan vélték úgy, hogy legalább kétszer annyi a rendőr mint a megjelent művész...

Tény, hogy a helyszínen és a környéken rendőrautók, minibuszok tucatjai álltak egyenruhásokkal megpakolva, bevetésre készen.

Még aznap megkerestük az ORFK, illetve a BRFK sajtóosztályát, hogy megtudjuk, hány egyenruhás, illetve civil rendőrt vezényeltek a Színház- és Filmművészeti Egyetem működésének átalakítása ellen szervezett tüntetés helyszínére, és ennek mekkora költségvonzata volt. Választ azonban többszöri telefonváltást követően is csak két napja kaptunk. 

A BRFK levelében közölte, 

a rendezvény biztosításával kapcsolatban a BRFK-nak összesen 768.000 Ft költsége keletkezett.

Ennyibe került tehát az államnak, hogy túlbiztosítsa az SZFE rendezvényét. A biztosítás létszámára vonatkozó kérdésünket a rendőrség arra hivatkozva utasította el, hogy

ezen adatok nyilvánosságra kerülése alkalmas lehet a szerv törvényes működési rendjének vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen, befolyástól mentes ellátásának veszélyeztetésére.

- áll a rendőrség megkésett válaszlevelében.

A június 22-i demonstráció után július 3-án már a Kossuth térre szerveztek zenés, éneklős tiltakozást a Színház- és Filmművészeti Egyetem növendékei.

Ezen a demonstráción többen voltak, mint az elsőn, de a rendőrök is legalább kétszerannyian lehettek. A parlament épülete előtt, a téren, a környező utcákban és a rakparton még a korábbinál is jóval több járműben ültek a rendőrök.

Ha tehát 768 ezer adóforintba került a rendőrségnek, és ezzel együtt az államnak, vagyis az adófizetőknek egy olyan rendezvény, ahol nem várható rendbontás, akkor becsléseink szerint több mint a kétszeresébe kerülhetett a Kossuth téri tiltakozás.

Ha figyelembe vesszük, hogy Csányi Sándor OTP vezér a soproni egyetem kuratóriumi elnöke, Szijjártó Péter a győri egyetem kuratóriumának tagja, Varga Judit igazságügyi miniszter pedig a miskolci egyetemen kurátor, akkor a túlbiztosításra költött összeg, körülbelül az egy havi fizetése lehet. az SZFE élére kerülő kormányzat kinevezettnek.