Több mint 20-szor mondta el George Floyd, hogy nem kap levegőt

Derek Chauvin

Az egyik megvádolt rendőr, Thomas Lane ügyvédei nyújtották be a bíróság elé a szöveges leiratát azoknak a felvételeknek, melyeket a rendőrök testkamerája rögzített George Floyd halálánál. Szándékuk szerint ezzel bizonyítani tudják, hogy Lane nem tehetett a férfi megöléséről, és nem is tudta volna megakadályozni azt.

Derek Chauvin 8 percen és 46 másodpercen át térdelt George Floyd nyakán, aki többek között az anyját és gyermekeit is emlegette. A férfi több mint húsz alkalommal ismételte el, hogy nem kap levegőt, kérte azt is, hogy ne öljék meg, de a rendőr felszólította, hogy ne beszéljen, mert ahhoz sok oxigénre van szüksége.

A leirat szerint Floyd együttműködőnek tűnt, az intézkedés elején többször bocsánatot kért. Lane néhányszor felszólította, hogy mutassa a kezeit, erre viszont Floyd azt válaszolta, hogy korábban egyszer így lőtték meg. Utasították, hogy szálljon ki az autójából, Lane eközben arról beszélt, nem érti, hogy miért viselkedik Floyd furán és miért nem mutatja meg egyértelműen, hogy nincs semmi a kezében.

A férfi kiszállt, megbilincselték és a rendőrautóba akarták ültetni, Floyd ekkor zaklatottá vált, többször közölte, hogy klausztrofóbiával küzd, Lane megkérdezte, hogy valamilyen szer hatása alatt áll-e, Floyd azt válaszolta, hogy fél.

A rendőr szerint, miután beültették az autóba, Floyd előre-hátra vetette magát, ezután szedték ki és szorították a földre. Amikor Floyd már nem kapott levegőt, Lane megkérdezte Chauvint, hogy ne fordítsák-e a férfit az oldalára, de a térdelő Chauvin nemet mondott a felvetésre.

George Floyd halála berobbantotta a társadalmi feszültségeket az Egyesült Államokban, komoly tüntetések, néhol zavargások törtek ki. A világ számos nagyvárosában is tartottak rasszizmus-ellenes demonstrációkat.

(444/BBC)